Близо 90 души са арестувани за престъпления, свързани с трафик на хора, след международна полицейска операция, в резултат на която са открити 500 жертви, сред които и деца.

Това обяви Интерпол, съобщи „Ройтерс“.

Полицията в 24 държави, сред които Кения, Бразилия и Франция, участва в Операция Weka (Уека/Дърдавец), осъществена в периода 28 март - 2 април, в момент, когато експерти предупреждават, че пандемията е затруднила усилията трафикантите да бъдат изправени пред правосъдието.

В резултат на операцията са арестувани общо 195 лица, 88 от които във връзка с престъпления, свързани с трафик.

Останалите са задържани главно за незаконно прехвърляне на мигранти и свързани с това престъпления като документни измами и кражби.

Една от жертвите на трафик е 15-годишно конгоанско момиче, което бягало от принудителен брак и било обект на сексуална агресия от трафикантите.

Сред останалите има строителни работници от Ливан, Сирия и Йордания в Демократична република Конго, чиито паспорти им били отнети и не им е платено.

„Ще продължим да помагаме на отделните държави да разплитат деликатни и сложни случаи, което безспорно ще доведе до още арести в следващите месеци“, каза Генералният секретар на Интерпол Юрген Щок.

Според международното право, прехвърлянето на мигранти става с тяхно съгласие, докато жертвите на трафик са принудени или подмамени, за да бъдат експлоатирани, но „Интерпол“ изтъква тясната връзка между двете - особено по време на пандемията.

В световен мащаб 25 милиона души са жертва на принудителен труд, по данни на Международната организация на труда при ООН и на фондация "Уолк фрий".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!