Разбита е мащабна група за просия с българско участие във Франция. 17 наши сънародници са осъдени в Тулуза за трафик на хора с увреждания.

Мрежата от български просяци в Тулуза е действала от 2015 г. Живели са в незаконно селище в центъра на града, което видимо се разраства до 2018 г. Според адвокатите на осъдените българи, френският съд е издал прекалено тежки присъди, за да откаже нови кандидати от Източна Европа да пристигат във Франция за просия.

16 българи са с присъди от 3 до 8 години, а един ще е под наблюдение с електронна гривна в продължение на една година.

Членовете на 5 семейства са ръководили мрежа от 33-ма други българи и са ги принуждавали да просят по улиците на Тулуза, според обвинението. Петима от осъдените са арестувани в България и са изправени пред френския съд.

„Моят клиент признава, че казвал на други българи да дойдат във Франция и да печелят от просия. Клиентът ми признава дори, че ги е транспортирал до Тулуза. Но всички те са били свободни да се приберат, когато си поискат“, казва Жослен Момасо, адвокат на един от осъдените.

Обвиняемите също са просили и са живели в същите лоши условия в незаконното селище като жертвите, т.е. те не са ги експлоатирали, смята и друг адвокат от защитата.

Жертвите на престъпната група са предимно от пет населени места в България – в плевенските общини Искър и Долни Дъбник. Някои от хората, примамвани във Франция, са били със 100% инвалидност.

Според френските адвокати осъдените българи ще излежат първата половина от наказанието си във френски затвор, след което ще бъдат изпратени в България за остатъка от присъдата. Няма да имат право да се връщат на френска територия.

Някои от осъдените обмислят дали да обжалват. Но заради голямото медийно внимание адвокати от защитата признават, че се притесняват от още по-големи присъди в случай на ново дело. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!