Индия разработва ракета носител от следващо поколение, с която да отвежда индийски астронавти до Луната, съобщи индийската телевизия Ен Ди Ти Ви на сайта си.

Ръководителят на Индийската организация за космически изследвания Шридхара Паникер Сомнат каза, че ракетата е кръстена NGLV (Next Generation Launch Vehicle) или още „Сурия“ - богът на слънцето в индуизма (Soorya).

„Създаваме нова ракета, наречена NGLV или „Сурия“. В момента е на етап проектиране и ще има нови двигатели с течен кислород и метан, които ще се използват за долните степени, а горните ще имат криогенен двигател“, каза Сомнат.

Той добави, че „Сурия“ ще бъде много по-голяма от досегашните ракети. „Сурия“ ще може да транспортира над 40 тона полезен товар в ниска околоземна орбита. Това е от изключително значение за мисиите за полети на хора в Космоса.

„Надяваме се, че до 2040 година ракетата „Сурия“ ще изпрати индийския космически кораб „Гаганян“ на повърхността на Луната“, добави той.

Индия активно развива национални космически програми, включително и до Луната. На 23 август 2023 г. спускаемият модул на индийската мисия „Чандраян-3“ успешно кацна близо до Южния полюс на спътника на Земята, с което Индия стана първата държава, успяла да достигне мястото.

Южноазиатската република е и четвъртата страна в света, постигнала меко кацане на Луната след СССР, САЩ и Китай. Миналия октомври индийският министър-председател Нарендра Моди призова космическия отдел на страната да изпрати първата експедиция от индийски астронавти на Луната до 2040 г.