Компанията „АстраЗенека“ беше въвлечена в скандал в Германия. Според местното всекидневно издание „Ханделсблад“ правителството ще оспорва ефикасността на препарата заради доклади, които показват, че в групата на над 65-годишните тя е едва 8% ефективна.

Според материала на вестника, който цитира свои източници от германското правителство, здравните власти обмисляли да променят схемата на ваксинация с препарата на „АстраЗенека“, тъй като той не бил достатъчно ефективен при по-възрастните хора.

Изданието твърди, че правителството очаква становището на Европейската агенция по лекарствата „да покаже, че ваксината на „АстраЗенека“ е едва 8% ефективна сред по-възрастното поколение“. Журналистите описват това като „стъпка назад за ваксинационната стратегия на Берлин“.

Снимка: Reuters

След публикацията от германското правителството побързаха да опровергаят информацията. Здравният министър на страната Йенс Спан заяви, че материалът е „чиста спекулация“ и отказа да коментира предварителните анализи на Европейската агенция по лекарствата.

От „АстраЗенека“ на свой ред категорично отхвърлиха написаните твърдения, като определиха стойността от 8% за „напълно погрешна“.

И все пак…

Въпреки бързата реакция на здравните власти да отрекат твърденията на „Ханделсблад“, германското правителство наистина изразило притеснение, че ваксината на „АстраЗенека“ не е тествана върху достатъчно голяма бройка възрастни доброволци.

„Знаем от есента, че по-възрастните доброволци в изпитванията на „АстраЗенека“ са малка бройка, особено в сравнение с участниците в проучванията на другите ваксини“, казва германското правителство.

Снимка: Reuters

От „Ханделсблад“ продължават да твърдят, че материалът им се базира на достоверни източници, макар в последващи публикации да не повтарят цифрата от „8% ефикасност“.

„Според информацията, с която „Ханделсблад“ разполага, правителството има съмнения в ефикасността на ваксината на „АстраЗенека“ сред по-възрастното население. Високопоставено лице в здравното министерство коментира пред изданието, че настоящите данни сочат към „под 10% ефективност в групата над 60-годишни“, пишат от изданието.

Снимка: Reuters

Малко предистория

Още при публикуването на първите данни за препарата на „АстраЗенека“ стана ясно, че неговата ефективност от 95% е открита случайно. От компанията признаха, че при грешка в дозирането му е установено, че по-малка доза предизвиква по-силен имунен отговор.

Тази грешка, която за „АстраЗенека“ е „златна мина“, за световните регулатори е знак, че нещо не е наред.

Ефективността на ваксината не за първи път става обект на дебат. В материал на австрийския всекидневник „Дер Щандарт“ е цитиран високопоставен експерт в европейските институции, който казва, че „АстраЗенека“ има проблеми относно „доказуемата ефективност“ при хора над 65 г.“.

В същото време германският здравен министър намекна в интервю, че е възможно да се промени ваксинационният план на страната и препаратът на „АстраЗенека“ да бъде поставян приоритетно на млади хора с придружаващи заболявания, вместо на по-възрастни. „На базата на научните откритие ще решим следващата седмица с коя група да започнем.

В Австралия също има притеснения относно ефективността на ваксината на „АстраЗенека“. Според местни учени с нея не може да се достигне колективен имунитет.

Именно препаратът на "АстраЗенека" има основно място и във ваксинационната стратегия на България.