Фармацевтичната компания „АстраЗенека“ по случайност открила, че ваксината им за COVID-19 дава до 90% имунитет, съобщава Ройтерс. Причината – по време на клиничните тестове на препарата, учените без да искат дали по-малка доза от него на доброволците.

Ваксината се разработва от университета Оксфорд в партньорство с „АстраЗенека“ и преди дни стана ясно, че тя предизвиква силен имунен отговор. Така тя се превръща в третия обещаващ препарат в борбата с COVID-19.

Изненадващо за учените, 90% ефективност била постигната след като на участниците била поставена половин доза, последвана от цяла доза в рамките на поне един месец. И още по-изненадващото – ако участниците приемели две пълни дози от ваксината, ефективността й спадала до 62%.

Откритието на „АстраЗенека“ е чиста случайност в следствие на грешка на фармацевтите при дозиране на медикамента.

По време на клиничното тестване учените забелязали, че при някои от участниците страничните ефекти, сред които умора и главоболие, били далеч по-слаби от очакването. Това ги накарало да се върнат назад и проверят документите и дозировките на ваксината. По този начин случайно установили, че част от участниците са получили половин доза ваксина, вместо цяла, последвана от цяла доза поне месец по-късно.

Експерти коментират, че „АстраЗенека“ определено имали късмет в този случай, тъй като по-малката дозировка на ваксината можела да доведе до съвсем различен развой на събитията.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!