Ваксината срещу COVID-19 на „АстраЗенека“ и Оксфорд е със 70% ефективност, а при определени дозировки - даже до 90%, като до момента няма тежки състояния и хоспитализации при доброволците, получили препарата. Това стана ясно от онлайн брифинг на фармацевтичната компания и на университета, проведен днес. На него беше поканен и екип на bTV Новините.

Името на ваксината е AZD1222, а резултатите идват, след като са прилагани два различни режима на дозиране на ваксината сред доброволците.

Единият режим на дозиране демонстрира ефикасност на ваксината от 90%, когато AZD1222 се прилага в половин доза, последвано от цяла доза през поне едномесечен интервал от време.

Другият режим на дозиране, при който са приложени две цели дози през поне един месец, демонстрира 62% ефикасност.

В проучванията участие са взели 24 хиляди доброволци от Великобритания и Бразилия. Предстоят нови проучвания за това колко дълго ваксината защитава от COVID-19. От „АстраЗенека“ съобщиха, че тяхната ваксина няма сериозни странични ефекти и се приема добре сред всички възрастови групи и при различните дозировки.

„Тези резултати показват, че имаме една ефективна ваксина, която ще спаси много животи. При увеличение на дозата може да се постигне дори 90% ефективност“, каза проф. Андрю Полард от Университета Оксфорд.

Паскал Сорио, главен изпълнителен директор на „АстраЗенека“ пък сподели: „Днес се отбелязва един много важен етап в нашата борба срещу пандемията. Ефикасността и безопасността на тази ваксина потвърждават, че тя ще бъде високо ефективна срещу COVID-19 и ще има незабавно влияние върху тази извънредна ситуация в областта на общественото здраве.“

Ваксината на Оксфорд и „АстраЗенека“ може да се съхранява за поне 6 месеца и да се транспортира при нормални хладилни условия от 2 до 8 градуса по Целзий, което прави лесно използването й при настоящите условия в здравеопазването.

Очаква се също така цената на тази ваксина да бъде много по-ниска от ваксините на „Пфайзер“/“Бионтех“ и на „Модерна“. Британското правителство вече е поръчало 100 милиона дози от ваксината.