Ваксината, разработена съвместно от "Пфайзер“ и „Бионтех", е показала 95% ефективност срещу COVID-19 според финалните резултати от клиничните тестове.

От "Пфайзер" ще поискат разрешение от американския регулатор за пускането на продукта в търговската мрежа до няколко дни. 

Този показател превишава предишните частични резултати, публикувани миналата седмица, в които се говореше за ефективност над 90%.

Според анализите ваксината работи еднакво добре при хора от различни възрасти, раса или етническа принадлежност.

Данните се базират на първите 170 доброволци, развили коронавируса. Осем от тях са получили ваксината. Другите - плацебо.

Според двете компании няма сериозни странични ефекти, но отбелязват, че при 2% от доброволците, получили ваксината, има главоболие и отпадналост.

„Резултатите от проучването бележат важна стъпка в това историческо 8-месечно пътуване за предоставяне на ваксина, способна да помогне за спиране на тази опустошителна пандемия. След като всеки ден стотици хиляди хора по света се заразяват, спешно трябва да осигурим безопасна и ефективна ваксина по света“, заяви изпълнителният директор на „Пфайзер“ Алберт Бурла.

„Пфайзер“ потвърди, че се очаква да произведе до 50 милиона дози ваксини тази година - достатъчно, за да защити 25 милиона души, а след това да произведе до 1,3 милиарда дози през 2021 г.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!