В Австралия се вихри скандал с ваксините срещу коронавирус. Според група от местни учени препаратът на „АстраЗенека“ не е достатъчно ефективен, за да се достигне с него колективен имунитет, пише „Файненшъл таймс“.

Водещи имунолози в страната, както и опозиционната партия в австралийския парламент, изразиха съмнение, че ваксинацията с „АстраЗенека“ ще помогне в борбата с COVID-19. Те призоваха правителството да се откаже от плановете си да я поставя или поне да ги отложи във времето, за да се изследва с точност каква е защитата на препарата.

„Докато не получим повече данни, които категорично да показват, че „АстраЗенека“ е също толкова добра колкото другите ваксини, научният и медицински риск е да не достигнем колективен имунитет“, заяви д-р Андрю Милър, президент на Австралийската медицинска асоциация.

Ваксинационна стратегия на континента

Най-голямата поръчка на ваксини в Австралия е именно от тези на „АстраЗенека“ – местното правителство е заявило 53 млн. дози от тях.

Според учените средната ефективност от 70%, която е постигната по време на клиничните изпитвания, не е достатъчна за колективен имунитет.

От ваксината на „Пфайзер“ са поръчани 10 млн. дози, като тя е над 90% ефективна.

Учените са притеснени от това, че преди време от „АстраЗенека“ съобщиха, че тяхната ваксина е по-ефективна при поставяне на половин доза. Как са го разбрали – случайно, при грешка в дозирането. Това поражда сериозно съмнение дали ваксината въобще има обявената ефективност до 90%.

И у нас…

През последните дни стана ясно, че България също ще разчита най-вече на ваксината на „АстраЗенека“, когато стане време за масова имунизация.

Здравният министър Костадин Ангелов заяви, че страната ни е направила поръчка от 4,5 млн. дози от препарата, който все още не е одобрен за използване на територията на Европейския съюз.

В същото време председателят на Националния оперативен щаб у нас проф. Венцислав Мутафчийски заяви пред БНТ, че до април можем да ваксинираме повече от 100 000 души срещу коронавирус, но ако бъде одобрена ваксината на „АстраЗенека“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!