В Австралия се вихри скандал с ваксините срещу коронавирус. Според група от местни учени препаратът на „АстраЗенека“ не е достатъчно ефективен, за да се достигне с него колективен имунитет, пише „Файненшъл таймс“.

Водещи имунолози в страната, както и опозиционната партия в австралийския парламент, изразиха съмнение, че ваксинацията с „АстраЗенека“ ще помогне в борбата с COVID-19. Те призоваха правителството да се откаже от плановете си да я поставя или поне да ги отложи във времето, за да се изследва с точност каква е защитата на препарата.

„Докато не получим повече данни, които категорично да показват, че „АстраЗенека“ е също толкова добра колкото другите ваксини, научният и медицински риск е да не достигнем колективен имунитет“, заяви д-р Андрю Милър, президент на Австралийската медицинска асоциация.

Ваксинационна стратегия на континента

Най-голямата поръчка на ваксини в Австралия е именно от тези на „АстраЗенека“ – местното правителство е заявило 53 млн. дози от тях.

Според учените средната ефективност от 70%, която е постигната по време на клиничните изпитвания, не е достатъчна за колективен имунитет.

От ваксината на „Пфайзер“ са поръчани 10 млн. дози, като тя е над 90% ефективна.

Учените са притеснени от това, че преди време от „АстраЗенека“ съобщиха, че тяхната ваксина е по-ефективна при поставяне на половин доза. Как са го разбрали – случайно, при грешка в дозирането. Това поражда сериозно съмнение дали ваксината въобще има обявената ефективност до 90%.

И у нас…

През последните дни стана ясно, че България също ще разчита най-вече на ваксината на „АстраЗенека“, когато стане време за масова имунизация.

Здравният министър Костадин Ангелов заяви, че страната ни е направила поръчка от 4,5 млн. дози от препарата, който все още не е одобрен за използване на територията на Европейския съюз.

В същото време председателят на Националния оперативен щаб у нас проф. Венцислав Мутафчийски заяви пред БНТ, че до април можем да ваксинираме повече от 100 000 души срещу коронавирус, но ако бъде одобрена ваксината на „АстраЗенека“.