„Чакаме 4,5 млн. дози от ваксината на „Астра Зенека“, заяви здравният министър Костадин Ангелов по време на посещение в болницата в Гоце Делчев заедно с премиера Бойко Борисов.

По думите на министъра има притеснения, че ваксините няма да достигнат до българските граждани.

„4,5 млн. дози ще стигнат за 2,5 млн. български граждани. Първата доставка е от 500 хиляди дози“, уточни Ангелов.

Ваксината на „Оксфорд“ в партньорство с компанията „АстраЗенека“ за момента е одобрена за спешно използване само на територията на Великобритания. На този етап тя не е одобрена за използване на територията на Европейския съюз.

Преди време стана ясно, че ефективността на ваксината е до 90%, като „Астра Зенека“ бяха подложени на ожесточени критики. Причината – компанията случайно открила ефективността на препарата заради грешка при дозирането на медикамента. По време на клиничните изпитвания на някои участници била сложена по-малка доза от необходимото.

При одобрените вече две ваксини срещу коронавирус – тези на „Пфайзер“ и „Бионтех“ и на „Модерна“, препаратът на „Астра Зенека“ би станал третата ваксина, позволена за поставяне на територията на ЕС. Тогава би трябвало европейските граждани да имат право на избор, коя ваксина да си поставят.