„Чакаме 4,5 млн. дози от ваксината на „Астра Зенека“, заяви здравният министър Костадин Ангелов по време на посещение в болницата в Гоце Делчев заедно с премиера Бойко Борисов.

По думите на министъра има притеснения, че ваксините няма да достигнат до българските граждани.

„4,5 млн. дози ще стигнат за 2,5 млн. български граждани. Първата доставка е от 500 хиляди дози“, уточни Ангелов.

Ваксината на „Оксфорд“ в партньорство с компанията „АстраЗенека“ за момента е одобрена за спешно използване само на територията на Великобритания. На този етап тя не е одобрена за използване на територията на Европейския съюз.

Преди време стана ясно, че ефективността на ваксината е до 90%, като „Астра Зенека“ бяха подложени на ожесточени критики. Причината – компанията случайно открила ефективността на препарата заради грешка при дозирането на медикамента. По време на клиничните изпитвания на някои участници била сложена по-малка доза от необходимото.

При одобрените вече две ваксини срещу коронавирус – тези на „Пфайзер“ и „Бионтех“ и на „Модерна“, препаратът на „Астра Зенека“ би станал третата ваксина, позволена за поставяне на територията на ЕС. Тогава би трябвало европейските граждани да имат право на избор, коя ваксина да си поставят.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!