Британската фармацевтична компания "АстраЗенека" е открила „печелившата формула“ за ефикасност на ваксината срещу COVID-19, която разработи със специалисти от университета Оксфорд и очаква одобрение от британското правителство в близките дни, предаде БТА, като цитира АФП.

„Смятаме, че сме открили печелившата формула за постигане на ефикасност на ваксината с две дози“, заяви изпълнителният директор на компанията Паскал Сорио пред в.“Сънди таймс“. Той увери, че ваксината дава „100 процента защита“ срещу тежките форми на новия коронавирус.

Британската компания обяви през ноември междинни резултати от мащабни тестове на потенциалната ваксина във Великобритания и Бразилия, според които ваксината е 70 процента ефикасна срещу резултат от над 90 процента ефикасност на ваксините на „Пфайзер“/“Бионтех“ и „Модерна“.

Във Великобритания се появиха съобщения, че ваксината на „АстраЗенека“ може да получи одобрение за използване в страната в началото на идната седмица, след като в началото на декември бе издадена разрешително за прилагане на ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“. Според „Телеграф“ разпространението ще започне на 4 януари и в първите две седмици трябва над 2 млн. души да бъдат ваксинирани.

Договорени са 100 млн. дози.