Изкуственият интелект (ИИ) е най-унищожителната сила в историята ни. Това каза милиардерът и предприемач Илон Мъск по време на интервю, водено от британския премиер Риши Сунак.

Необичайният разговор на тема технологии, бъдеще и ИИ беше финална част от срещата на върха в Блечли парк.

„Най-големият ни проблем ще бъде смисълът на живота“

Според Мъск бъдещето, което ни чака с развитието на ИИ, е човечеството да достигне до момент, в който това да имаш професия да бъде изцяло за удоволствие.

„Ще има момент, в който нито една професия няма да е нужна. Може да имаш работа за лично удовлетворение, но ИИ ще върши всичко останало“, смята Мъск.

„Това е и добре, и зле – едно от предизвикателствата пред хората ще бъде как да намираме смисъла на живота“, допълва той.

Мъск отдавна изразява мнението, че ИИ е опасен и представлява заплаха за човечеството. „Въпреки това, за да сме балансирани, смятам, че ИИ ще се използва за добро в повечето случаи. Но възможността да се използва за зли цели не е нула“, коментира той по време на интервюто.

Като негативни примери Мъск посочи развитието в дийпфейк видеото и дезинформацията, която идва от ботове с ИИ. В същото време разговорът навлезе и в далеч по-фантастичната прогноза за зли хуманоидни роботи.

„Поне колата не може да ви подгони нагоре по дърво или да ви последва вкъщи… Ако имате хуманоиден робот, той може да ви намери навсякъде. Трябва да има някъде централен бутон за спиране. Всеки софтуер, който може да се усъвършенства онлайн, може да бъде хакнат“, каза Мъск.

Позитивите на ИИ

Разговорът беше изпълнен и с оптимизъм. Риши Сунак и Мъск обсъдиха аспекта на ИИ в образованието. Милиардерът описа това като „най-търпеливият и най-образован учител“.

Отделно ИИ може да се окаже и добра компания. „Един от синовете ми има проблеми в развитието и му е трудно да си намери приятели. ИИ приятел би бил нещо прекрасно за него“, казва Мъск.

„Ако разполагаме с изкуствен интелект, който помни всичките си разговори и случки с вас, той ще ви познава много по-добре, отколкото всеки друг. Ще имате приятел. Този ИИ ще се учи и расте редом с децата“, казва милиардерът.

И все пак предупреди – „Бързината, с която ИИ се развива, е много по-голяма отколкото която и да е друга технология, която съм виждал. Правителствата обикновено не са свикнали с тази скорост“.