Чатбот с изкуствен интелект помоли вярващите в препълнената църква "Свети Павел" в баварския град Фюрт да станат от пейките и да възхваляват Бог, предаде Асошиейтед прес.

Chat GPT, представен като брадат тъмнокож мъж на огромен екран над олтара, започна да проповядва на повече от 300 души по време на експериментална служба, почти изцяло генерирана от изкуствен интелект, в протестантска църква.

"Скъпи приятели, за мен е чест да стоя тук и да ви проповядвам като първият изкуствен интелект на тазгодишното събрание на протестантите в Германия", каза образът с безизразно лице и монотонен глас.

40-минутното богослужение, включващо проповед, молитви и музика, е създадено от Chat GPT и Йонас Симерлайн, теолог и философ от Виенския университет.

"Аз замислих тази служба, но всъщност по-скоро я съпътствах, защото бих казал, че около 98% от нея идва от машината", казва 29-годишният учен.

Църковната служба, изготвена от изкуствен интелект, е едно от стотиците събития по време на събора на протестантите в баварските градове Нюрнберг и съседния Фюрт и предизвиква огромен интерес, като хората се редят на дълга опашка пред неоготическата сграда от 19 век.