Лекари от Великобритания провеждат медицинско изследване дали ибупрофенът може да помогне на пациенти с COVID-19, пише Би Би Си. Лекарството е широко разпространено по цял свят и се използва като противовъзпалително и обезболяващо.

Според екипите на болница „Св. Томас“ и „Кингс Колидж“ в Лондон ибупрофенът може да облекчи дишането на пациентите и по този начин да намали използването на респиратори.

Проучването се състои от две групи пациенти с COVID-19 – едната група ще получи ибупрофен заедно с обичайното лечение на коронавирус, а другата не. По този начин медиците ще могат да наблюдават дали има подобрение.

Лекарите ще използват специална формула на ибупрофена вместо стандартните таблетки, които се продават в аптеките.

Експерименти с животни сочат, че лекарството може да лекува тежкия респираторен дистрес синдром – едно от усложнения на COVID-19.

В началото на глобалната пандемия от новия коронавирус се появиха данни, че употребата на ибупрофен при лека симптоматика на COVID-19 може да доведе до усложнения. Тогава френският здравен министър Оливие Веран направи изявление, че ибупрофенът може бързо да влоши инфекцията от коронавируса и посъветва хората да взимат парацетамол.

По-късно стана ясно, че няма никакви доказателства ибупрофенът да влошава COVID-19.