Унгария определи като шантаж предложението на Европейската комисия отпускане на европейски средства за страна членка на ЕС да се обвърже със спазването на върховенството на закона, предаде „Франс прес”.

Идеята е по-малко пари да отиват за тези страни членки, където към момента еврофондовете потъват в корупционни схеми и се използват за укрепването на режими, които водят държавите си по недемократичен път.

Унгария и Полша са в конфликт с ЕС по въпроса за спазването на основните принципи на правовата държава, като и в двете бяха приети законови промени, които дават на управляващите консервативни партии възможност за контрол над съдебната система и назначаване на ръководни постове в нея на политически лица.

В същото време, лидерите в Будапеща и Варшава мобилизират електората си с антиимигрантска реторика и системни откази да помагат на останалите в ЕС по линия на бежанския поток.

"Унгария не приема никое предложение, което създава възможност за шантаж", заяви унгарският външен министър Петер Сиярто.

Използването на субективни критерии за отпусканията на средства от ЕС е в разрез със съществуващите договори, добави министърът. "Правата и задълженията на всички страни членки са ясно определени в действащите правилници и договори", отбеляза Сиярто.

Любопитно в случая е, че „опорната точка” на унгарските управляващи за новата идея на ЕК съвпада напълно с тази на българските им колеги. У нас финансовият министър Владислав Горанов определи предложения механизъм като „инструмент за политическо вмешателство и неравно третиране на държавите членки, а равнопоставеността е в основата на европейските договори”.