Ежедневието на маханиците и дизайнерите от Формула 1 е да сътворяват болиди, движещи се със стотици километри в час. Сега обаче инженерният им талант може да бъде пренасочен към спасяване на животи.

Колектив от шест отбора работи върху това да преобразува производствата, така че вместо аеродинамични крила оттам да излизат дихателни апарати.

Става дума за състезателните тимове, базирани във Великобритания – „Мерцедес“, „МакЛарън“, „Уилямс“, „Ред Бул“, „Рено“ и „Рейсинг Пойнт“.

От Формула 1 потвърдиха, че отборите работят в сътрудничество с британското правителство, университети и болници. Според официалното становище на спортната организация още тази седмица се очакват „осезаеми резултати“.

Остра нужда от дихателни апарати

Британският премиер Борис Джонсън вече призна, че страната му вероятно ще има нужда от най-малко 20 000 допълнителни обдишващи апарати. Те са необходими на пациентите, изпадащи в тежко състояние на белодробна недостатъчност.

Към момента на Острова разполагат с едва 6000 апарата. Обединеното кралство не е единствената страна, която изпитва дефицит на критичното оборудване.

Германия вече е поръчала 10 000 нови апарата, а на Италия й липсват най-малко 5000.

Британското правителство вече е изпратило скици на около 60 различни производителя – сред които „Еърбъс“ и „Ролс-Ройс“, много от които също обещаха да се включат в колективното усилие.

Според EurActiv е по-вероятно от Формула 1 също да използват въпросните скици, отколкото да произведат собствен дизайн медицинска апаратура.

По-рано шефът на „Мерцедес“ Тото Волф призна в отворено писмо до феновете, че Формула 1 „по никакъв начин не е ключова за хората“, и настоя, че здравето на хората е на първо място.

Стартът на шампионата беше отменен, а няколко кръга вече бяха отложени, като не е сигурно кога и дори дали ще има състезания тази година.