Федералното правителство и регионалните власти в Германия се разбраха за по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса. От понеделник влиза в сила забрана на едно място да се събират повече от двама души.

Изключения ще се правят за членове на семейства и хора от едно и също домакинство.

За целта е необходимо по-специално да се спазва дистанция от 1,5 метра между присъстващите на обществени места. Нарушенията ще се контролират от полицията и административните органи.

Всяка провинция обаче може да действа и с още по-твърди мерки. В Хесен, например, хората ще могат да ходят по улиците не по двама, а само поотделно.

Саксония реши да обяви от понеделник повсеместна карантина на територията си. Бавария го бе направила още в средата на седмицата. Днес бе решено освен това в цяла Германия да затворят врати ресторантите, фризьорските салони и студиата за красота.

Германският канцлер Ангела Меркел благодари на всички, отказали се от социални контакти в контекста на коронавирусната криза.

"Огромното мнозинство хора разбраха, че от всекиго от тях зависи успехът в борбата с вируса, че всеки може да даде принос. Искам да кажа на онези, които вече го правят - благодаря ви. Разбирам, че това е лишение в икономически и в личен аспект", каза Меркел.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!