Грешна преценка на служителите в американски хоспис едва не вкара в гроба жива жена. Инцидентът е станал в щата Айова, съобщава германското издание „Шпигел“, позовавйки се на доклад на Службата за здравна инспекция.

В началото на януари 66-годишната жена е обявена за мъртва от служители на Център за специални грижи за хора с болестта на Алцхаймер. Тя била откарана в погребален дом, но когато работещите там отворили чувала с трупа, видели все още дишащата жена.

Гробарите подали сигнал в полицията и повикали линейка. Пациентката била откарана в спешно отделение с хипорермия и учестено дишане. Тъй като е заявила в завещанието си, че не иска да бъде реанимирана, медиците я наблюдават два дни. След това обаче тя действително умира.

Медицинската сестра, която е предположила, че жената е мъртва, разказва пред Си Ен Ен, че тя не е имала признаци на живот. „Погледът ѝ беше фиксиран, а устата ѝ – отворена. Не можах да установя наличието на дишане“, разказва медицинската сестра.

Тя обявила пациентката за мъртва и уведомила семейството ѝ. Дежурният лекар пък се разпоредил тя да бъде откарана в погребалния дом.