Хиляди протестиращи се събраха в шотландския град Глазгоу, където се провежда конференцията на ООН за климата, на шествие с искане за по-смели действия срещу климатичните промени, предаде Ройтерс.

Студенти, активисти и загрижени граждани се събраха въпреки студеното и влажно време. Те преминаха хванати за ръце през парка Келвингроув към централния площад "Джордж". Младежи, носещи червени знамена и плакати с лозунги "Капитализмът убива планетата", обвиниха компаниите за климатичната криза и скандираха призиви в подкрепа на социализма, размахвайки юмруци във въздуха.

Снимка: EPA

Други участници в шествието носеха шотландски национални знамена. Трети призоваха да се обърне внимание на климатичната справедливост и защита на уязвимите хора в селското стопанство.

Говорещите на срещата в Глазгоу, която се очаква да продължи още седмица, предупредиха, че глобалното затопляне опустошава земеделските земи и заплашва хранителната сигурност.

Снимка: EPA

Досега правителствата поеха ангажименти да се откажат от въглищата, да намалят емисиите на метан и да ограничат обезлесяването. Но според активисти срещата не показва достатъчно признаци за напредък.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!