Хиляди хора протестираха днес в Хабаровск за трети
пореден уикенд срещу ареста на губернатора на Хабаровския край Сергей Фургал, предадоха световните агенции.

Според градските власти в демонстрацията са се включили около 6500 човека.

Местни медии оцениха броя на протестиращите на до 20 000.

Жители на Хабаровск в руския Далечен изток, на 6100 километра и на седем часови зони от Москва, негодуват срещу задържането на Фургал, който се ползва с широка популярност в района, отбелязва “Ройтерс”.

Руският президент Владимир Путин подписа на 20 юли указ за освобождаване от длъжност на губернатора на Хабаровския край "във връзка със загуба на доверие" и назначаване на временно изпълняващ длъжността на Михаил Дегтярьов. Освободеният от длъжност Фургал бе арестуван по-рано този месец по обвинения в убийства, извършени преди 15 години, което предизвика вълна от протести.

Демонстрантите продължават да настояват за освобождаване на бившия губернатор, който е член на националистическата Либерално-демократическа партия на Русия (ЛДПР). Фургал спечели изборите през 2018 г., след като победи кандидат на управляващата партия "Единна Русия". Назначеният от Путин на негово място Михаил Дегтярьов е депутат в Държавната дума, също от ЛДПР и ще изпълнява длъжността губернатор на Хабаровския край до избора на нов ръководител на разположения в Далечния изток руски регион.

Протест имаше и в Москва, където на площад "Пушкин" се бяха събрали хора в подкрепа на протестиращите в Хабаровск, допълва Франс прес. Там бяха арестувани най-малко 10 души.

Протести имаше и в други градове в източната част на страната, по-специално във Владивосток и Южно-Сахалинск.

Опозиционерът Алексей Навални изрази подкрепата си за протестиращите, като каза, че те ще получат исканите от тях отстъпки само ако имат подкрепата на цялата страна.