От началото на пандемията с коронавируса броят на заразените по света вече приближава 4,5 млн. души, като близо 300 хил. случая приключиха фатално.

Дълго време скептиците имаха една основна опорна точка: „Вижте Русия! Там болни няма!“. Е, вече има. С население около 146 млн. души, страната вече е трета в света по брой регистрирани заболели с COVID-19 с над 252 хил. случая.

Снимка: btvnovinite.bg

Пред нея са само Испания (над 272 хил. случая) и САЩ (над 1,4 млн. случая). САЩ е и първа страна в класациите по брой починали – над 85 хил. души.

Каква е обстановката в Русия?

През последните 11 дни Русия като че ли е в пика на заболяването, тъй като броят на регистрираните положителни проби е над 10 хил. дневно.

Особено впечатление прави броят на починалите от COVID-19 в страната. По официална статистика тя се нарежда на 18-то място в света с 2305 (към 14 май) случая с фатален край. На фона на страни с далеч по-малко население и значително по-голям брой починали, въпросът дали Русия представя официална и проверена статистика изглежда все по-актуален.

На 11 май „Ню Йорк Таймс“ публикува статия, в която разяснява „мистерията“ около коронавируса в Русия и подробно обяснява на какво може да се дължи евентуално по-малкият брой починали.

Снимка: btvnovinite.bg

Според изданието от началото на пандемията Русия регистрира смъртност от 13 души на милион – несравнима цифра спрямо 36-те души в други страни с недостатъчно богата здравна система.

Официалната статистика

Данни от Москва сочат, че средният брой на регистрирани смъртни случаи през април задминава средния брой за същия период през последните 5 години с повече от 1700 случая – индикация, че има значителни разминавания в официалните данни на властите.

Снимка: btvnovinite.bg

„Едно нещо е ясно – починалите от COVID-19 са може би три пъти повече от официалната бройка“, коментира Татяна Михайлова – старши изследовател в Президентската академия за национална икономика и публична администрация.

Новите статистики остро контрастират с позицията на Кремъл. В края на април ръководителят на Службата за защита на потребителите Анна Попова се похвали, че смъртността в страната е сред най-ниските в света. Хвалбата също не кореспондира с официални данни на ООН и СЗО, които поставят Русия сред първите 10 страни по най-висока смъртност от всякакви причинители в света (в тази нерадостна класация на високо място се намира и България - б.р.).

Също така NYT отбелязва, че държавните телевизии в Русия „безмилостно“ рекламират усилията на страната да се бори с коронавируса по по-добър спрямо западния свят начин.

Снимка: btvnovinite.bg

След обявяването на най-високия брой заболели от началото на пандемията в страната, президентът Владимир Путин призна, че вирусът все още не е победен, но обясни, че зависи от регионалните управи да решат дали да разхлабят или затегнат ограничителните мерки.

Мнението на експертите

Въпреки че официалният брой починали вследствие на коронавируса в Русия беше 1124 за столицата и 2009 за страната (на 11 май), достигане до реалния брой би било трудна задача, тъй като хиляди напуснаха Москва, откакто бяха въведени мерките, допълва изданието.

Снимка: btvnovinite.bg

Според демографа Алексей Ракша около 70% от смъртните случаи с връзка с COVID-19 в Москва и 80% в останалата част на страната не са били докладвани. Той е и един от първите, които се натъкват на информацията за април в правителствен уебсайт, но със съмнителна достоверност.

По думите на Ракша малкият брой смъртни случаи може да се обвърже с начинът, по който причините за смъртта се регистрират.  „В повечето случаи причината за смъртта ще бъде болестта на органа, който директно причинява смъртта. Така работи системата от много време“, коментира той и подчертава, че е много вероятно властите да манипулират системата, за да наклонят резултата в тяхна изгода.

Снимка: btvnovinite.bg

Пред радиостанция „Ехото на Москва“ патологът Георги Франк обясни, че здравните власти имат широки правомощия в това да регистрират причините за смъртта.

Защо е възможно броят на починалите от COVID-19 да е по-малък?

„В редица случаи COVID-19 може да не е главната причина за смъртта. Понякога може да е на фона на основното заболяване. Разбира се, че може да има манипулации, но почтените лекари никога не биха го позволили“, подчертава той.

Снимка: btvnovinite.bg

За подобни данни, но във втория по големина град Санкт Петербург съобщава и „Файненшъл таймс“. Изданието уточнява, че в Русия е незаконно да се публикуват или дискутират фалшиви новини за пандемията. Според критици това решение може да бъде използване да „заглуши“ независимите медийни доклади, които противоречат на официалните данни на правителството.

В отговор на изданието зам.-премиерът на Русия Татяна Голикова заяви пред репортери, че правителствената информация е вярна и беше категорична, че страната никога не е манипулирала официална статистика.

Първият смъртен случай в Москва беше регистриран на 19 март при 79-годишна жена. Малко след това като причина за смъртта беше обявен кръвен съсирек, което наложи жената да бъде извадена от официалния брой жертви на COVID-19.

Снимка: btvnovinite.bg

NYT отбелязва, че по-ясна картина за реалната смъртност от коронавируса вероятно ще бъде разкрита в данните за май, когато инфекцията обхвана сериозно Русия.