Хиляди иранци отдават почит на загиналия президент Ебрахим Раиси. В този час в северния град Табриз протича първата от серията траурни церемонии в памет на държавния глава и на останалите седем загинали в катастрофата, сред които и външният министър на Иран.

Властите в Иран обявиха 5-дневен траур. Множеството скандира лозунги за загиналия президент, а държавната телевизия излъчва на живо на фона на траурна музика. Хиляди се събраха и в столицата Техеран, за да отдадат почит. 

„Тук съм от снощи и не съм спал. Предната нощ се молих за живота на президента в очакване на добри новини сутринта, но като научихме, че е мъртъв – животът ми се счупи“, каза Ахмед, жител на Техеран.

Ебрахим Раиси ще бъде погребан в четвъртък в родния му град Машхад. Нови избори за президент трябва да бъдат проведени до 50 дни след смъртта на Раиси.

Политици, посланици и граждани поднасят съболезнования в иранското посолство в София. Мисията откри книга за съболезнования. Сред първите, които се отзоваха беше посланикът на Турция.

В интервю за bTV посланикът на Иран каза, че няма данни иранският президент да е загинал в атентат. Негово превъзходителство благодари на България и българския народ за тяхната съпричастност.

Хеликоптерът с Раиси на борда се разби в неделя привечер на път от ирано-азербайджанската граница към град Табриз. Машината се разби на връщане от церемония по откриването на язовир в северните части на Иран.

Основна версия е, че хеликоптерът може да е катастрофирал заради намалена видимост, причинена от гъста мъгла. Сред загиналите са външният министър Хосейн Амир Абдолахиан, няколко високопоставени държавни служители и личната охрана на президента.