Папа Франциск отбелязва една година начело на Римокатолическата църква. За това кратко време той стана Човек на годината на списание „Тайм", а списание „Ескуайър" го обяви за най-стилно облечения мъж на 2013 г. Най-важното – аржентинецът се превърна в любимец на обикновените хора.

За кратко време, след като зае Светия престол, той убеди вярващите, че папата е земен човек и споделя техните болки и начин на живот. Той казва, че не се възприема като Супермен, а като един нормален човек. Най-горди от работа на папа Франциск са неговите сънародници от Аржентина.

„Много хора, които се бяха отчуждили от църквата, се върнаха към вярата заради неговия чар и човещина. Той това и проповядва - човещина и откровеност”, смята Анхел Чаморо.
За една година папа Франциск успя да спечели сърцата на католиците по целия свят и да върне много от тях към лоното на вярата. Беше и най-обсъжданата тема във Фейсбук.

С новия папа се свързват и надежди за реформиране и осъвременяване на католицизма, но е малко вероятно той да предизвика някакви революции.

„Той има добри намерения, но системата на Ватикана ще му позволи да отиде напред толкова, колкото системата иска. Той върши добри неща и това е приятна изненада за мен. Той е добър човек, но тук се преплитат толкова много интереси”, посочва Силвия Барниери.