Еко активистката Грета Тунбер се оплака в социалните мрежи от претъпканите германски влакове, с които трябвало да се придвижва от Мадрид към дома си. От железопътната компания "Дойче Бан" обаче отговориха, че снимките в интернет не са най-достоверните източници на информация. 

"Щеше да е също толкова добре, ако бяхте казали колко приятелски настроен и компетентен е екипът ни, който се грижеше за Вас на мястото Ви в първа класа", написаха от компанията. 

Младата шведска природозащитничка публикува в "Туитър" своя снимка от пътуването си на връщане от конференцията за климата. На нея се вижда как тя е седнала на пода на германски влак в края на вагона с куфари, раници и празна кутия от храна край себе си, загледана към прозореца. 

Тунберг пусна съобщението с коментар: "Пътуване в претъпкани влакове през Германия. И най-накрая на път за вкъщи!". 

Тя обясни в последствие, че това, че се движи с претъпкан влак не е било нападка към компанията. Всъщност това било хубаво нещо, тъй като все повече хора избирали екологичният начин за придвижване. 

Грета дори призна, че е получила място в първа класа, след като влакът спрял в Гьотинген, 4 часа след отпътуването й. Според пътници във влака момичето било с баща си и от "Дойче Бан" били изключително любезни с нея. 

В първия си коментар към снимката на Грета, от германските железници й пожелаха лек път към дома и посочиха: „Продължаваме да работим усилено за повече влакове, връзки и места".

"Дойче Бан", които бяха известни с точността си, са критикувани през последните години за закъсненията, отмяната на влакове в последната минута и скъпите билети.

Снимка: Reuters

Снимката на Грета във влака предизвика порой от онлайн коментари за германските железници. Някои потребители на Туитър съчувстват на 16-годишната екоактивистка, че не си е намерила място. Други обаче отбелязват, че влакът не е препълнен, щом има място за целия ѝ багаж и самата нея на пода, а и наоколо не се виждат никакви хора. 

Някои й пожелават безпроблемно прибиране след месеците пътуване с влакове и кораби по различни събития, посветени на климата в Европа и САЩ.

Тунберг не пътува със самолети, тъй като ги смята за вредни за околната среда. Тя пристигна в Лисабон, след като за втори път прекоси Атлантика на борда на катамаран. След това тя пътува с влак до Мадрид. 

Жители от градчето Талавера-де-ла-Рейна (Talavera de la Reina) предложиха тогава на младата екоактивистка да пътува от португалската столица до Мадрид с магаре. Те уточниха, че са готови да осигурят животното, защото „ осъзнават важността от повишаване на осведомеността на света за състоянието на околната среда“. Те поискаха Грета лично да използва един от „начините, които хиляди хора са използвали от векове“ за пътуване, съобщава се в тяхна публикация в социалните мрежи.

Миналата седмица сп. "Тайм" определи Грета Тунберг за "Личност на 2019 година" заради усилията й да накара правителствата да действат по-бързо и решително в борбата с климатичните промени.