Датски учени смятат, че глобалните промени в климата ще доведат до пълното озеленяване на остров Гренландия до 2100 г., пише електронното издание на британския вестник „Гардиън”.

Понастоящем на острова виреят едва четири вида дървета, които растат в южните части на Гренландия. Останалите три-четвърти от най-рядко заселената страна в света е са покрити с ледници.

„Гренландия има огромен потенциал да стане по-зелена. Крайбрежните хвойни гори, които растат в Аляска и в Западна Канада, могат да виреят и в Гренландия”, заявява пред изданието професор Йенс Свенинг от датския университет „Орхаус”.

Изследването е показало, че с очакваните нива на глобалното затопляне, около 44 северноамерикански и европейски дървесни видове и храсти ще могат да растат в Гренландия.

Преобразуването на флората може да измени екосистемата на Гринландия, което ще доведе до изчезване на арктическите животни и растения. От друга страна, това ще открие значителни търговски възможности, свързани с туризма, горското и селското стопанство.