Пожарникари в Гърция се борят с горски пожар, който пламна в събота вечерта на гръцкия остров Самос.

Възникнали са два огнени фронта - в труднодостъпна планинска местност и в района на плажа „Гликориза”. С огъня се борят 31 пожарникари с 13 транспортни средства, както и четири мобилни групи, които пристигнаха по въздух.

Снимка: Ройтерс

Снощи в потушаването на пожара са се включили четири самолета и два хеликоптера, които постоянно са изсипвали вода над пламъците. По данни на местните власти късно снощи положението с пожара се е подобрило.

Превантивно са били евакуирани пет хотела. Огънят не е застрашил жилищни сгради, но задимяването в зоната на пожара е силно. Организирано са били извозени хората от два плажа. По море са били превозени около 70 души, пише БТА.

Снимка: Ройтерс

През последните дни времето в Гърция е горещо. Температурата на въздуха достига 37 градуса, а в отделни райони духа силен вятър. Тези условия благоприятстват възникването на пожари в сухи треви и храсти.

По данни на противопожарната служба през последното денонощие са възникнали 56 горски пожара, с които са се борили 693 пожарникари с 273 противопожарни коли. Задействани са били десетки противопожарни самолети и хеликоптери.