Милиони хора в Близкия изток мечтаят за безопасен, спокоен живот без войни и насилствена смърт. Последната година показа още веднъж, че мечтите за мир не могат да се сбъднат, докато дълбоките политически, стратегически и религиозни разломи остават непреодолени. Още веднъж войната променя политиката на Близкия изток.

Безпрецедентното нападение на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври 2023 г., доведе до убийството на около 1200 души и вземането на 251 заложници. 97 от тях все още са държани от „Хамас“ една година по-късно, като се смята, че приблизително една трета от тях вече са мъртви, пишат експерти за atlanticcouncil.org.

Нападението предизвика най-силния отговор на Израел от десетилетия насам, като Израелските сили за отбрана започнаха въздушни удари и сухопътна инвазия, целящи да ликвидират „Хамас“ и неговите способности, като боевете продължават и до днес.

Ивицата Газа, която е управлявана от „Хамас“ от 2007 г. насам и е под израелска блокада от близо две десетилетия, претърпя мащабни разрушения, а инфраструктурата ѝ е силно повредена.

От началото на офанзивата на Израел досега са загинали около 41 000 души по данни на управляваното от „Хамас“ министерство на здравеопазването.

Хуманитарната ситуация в Газа е достигнала катастрофални нива, като жителите са изправени пред огромен недостиг на храна, разпространение на болести и изселване на 1,9 млн. души от домовете им.

Клането“ на музикалния фестивал „Нова“

На 7 октомври бойци „Хамас“ нападнаха цивилни на музикалния фестивал „Нова“ по време на еврейския празник близо до кибуца Реим. Повече от 200 души бяха убити, много други ранени, а десетки, взети за заложници.

Около 6:30 ч. сутринта местно време в небето са забелязани ракети. Около 7 ч. сирена предупреждава за предстояща ракетна атака, което кара посетителите на фестивала да започнат да бягат.

Впоследствие въоръжени бойци, облечени във военно облекло и използващи мотоциклети, камиони и моторни парапланери, обграждат територията на фестивала и безразборно стрелят по хората, които се опитват да избягат.

На видеа, разпространени в социалните мрежи, се вижда как десетки посетители на рейв партито бягат през поле, докато наоколо отекват изстрели. Много от тях са се скрили в близките овощни градини или са били застреляни, докато са бягали.

 

Подробности за местонахождението и състоянието на заложниците не са публично известни. „Клането“ на фестивала е най-голямата терористична атака в историята на Израел.

Снимка: Getty Images

Нападението срещу кибуците

Кръв и миризма на смърт. Това оставят след себе си бойците на „Хамас“ в кибуца Беери. Зверствата, извършвани в Беери, започват от ранни зори в събота, 7 октомври 2023 г.

Там са убити 150 души, включително бебета. Следите от кръвопролитието шокираха света.

Тактиката на „Хамас“ – сирените за въздушна тревога да изкарат цивилните от домовете им, а навън са посрещнати от терористите.

Едно от оцелелите семейства в опустошения кибуц Нир Ам успяло да се крие 11 часа от терористите.

"Около 6 сутринта се събудихме от алармата, която предупреждава, че има ракетен обстрел от Газа. Имахме 15 секунди, за да се скрием в бомбоубежището. В първите часове просто пазихме тишина, затворени в скривалището. Около 11 часа нахлуха в къщата. Чувахме ги как чупят и крещят "Алах е велик" и "смърт за евреите". И в този момент, започнах да изпращам съобщения до всички, търсейки помощ. "Те са още тук, пращайте хора, пращайте хора“, казва Елад - оцелял след нападението над кибуц Нир Ам.

Международните усилия на ООН за успокояване на напрежението бяха неефективни, а решението на прокурора на Международния наказателен съд (МНС) да поиска заповеди за арест на министър-председателя Нетаняху, министъра на отбраната Галант и ръководителя на „Хамас“ Яхия Синвар беше посрещнато с ярост в Израел и подигравки от „Хамас“.

Снимка: Ройтерс

Отговорът на Израел

След атаката на „Хамас“ последва въздушна и сухопътна офанзива срещу Ивицата Газа, като кабинетът на Бенямин Нетаняху се зарече да унищожи групировката, която е основна политическа сила и контролира властта в анклава.

Последва почти пълна разруха.

Първоначалните операции на израелските сили в северната част и град газа принудиха милиони цивилни да бягат на юг към втория по големина град Хан Юнис. По-късно операция се проведе и в него, а след това и в бежанския лагер до границата с Израел.

Снимка: Ройтерс

Управляваното от „Хамас“  министерство на здравеопазването казва, че близо 42 000 палестинци са били убити досега. Анализът на сателитни изображения показва, че 58,7% от всички сгради са повредени или разрушени, пише Би Би Си.

Потапяне в несигурността

Съединените щати, Катар и Египет постигнаха първоначален успех в дипломацията и медиацията между Израел и "Хамас", като осигуриха прекратяване на огъня през ноември 2023 г. и освободиха някои заложници, но оттогава насам конфликтът продължава с пълна сила, оставяйки региона в състояние на несигурност и с висок риск за по-широк регионален конфликт.

 

Никой не се съмнява в решимостта на Израел да защити своя народ и държава, подпомаган изключително много от мощта на Съединените щати. В същото време войната показа, че никой не може да се самозалъгва, че палестинците ще приемат живот, преминаващ под вечна израелска военна окупация, без подходящи граждански права, свобода на движение и независимост.

Снимка: Reuters

След поколения, израснали в конфликти, израелци и палестинци са свикнали да се конфронтират един с друг. Но те също са свикнали да живеят един до друг, макар и неудобно. Когато дойде прекратяване на огъня и с ново поколение лидери, ще има шансове отново да се настоява за мир.

В първите месеци, след като "Хамас" нападна Израел, страхът беше, че войната ще се разпространи и ще се влоши. Това се случи след опустошителните атаки на Израел срещу "Хизбула" и Ливан. Твърде късно е да се каже, че Близкият изток е на ръба. Израел се изправя срещу Иран. Страните, които все още не са пряко замесени, отчаяно се стремят да не бъдат повлечени.

Досега победите на Израел са тактически. За да постигне стратегическа победа, ще трябва да принуди враговете си да променят поведението си. "Хизбула", дори в намаленото си състояние, показва, че иска да се бори. Ако Иран отговори на отмъщението на Израел с нова вълна от балистични ракети, други страни може да бъдат въвлечени.

Саудитска Арабия също гледа нервно. Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман даде ясен поглед върху бъдещето. Той би обмислил признаването на Израел, но само ако палестинците получат държава в замяна и Саудитска Арабия получи пакт за сигурност със Съединените щати.

Последният път, когато преструктурирането на Близкия изток със сила беше обмисляно сериозно, беше след атаките на Ал Кайда от 11 септември срещу Америка, когато американският президент Джордж Буш и Тони Блеър, министър-председателят на Обединеното кралство, се готвеха да нападнат Ирак през 2003 г.

Нахлуването в Ирак не прочисти Близкия изток от насилствения екстремизъм, а влоши нещата.

Приоритетът за тези, които искат да спрат тази война, трябва да бъде прекратяването на огъня, започнал в Газа и който постепенно се обхваща все по-голяма част от региона.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK