Разбити животи, съсипани детства, град пълен с разруха и миризма на плът и кръв. Така изглежда израелският кибуц Беери след смъртоносната атака на „Хамас“ на 7 октомври. Превърнал се в символ на зверствата на терористите, година по-късно Беери е там и очаква някои от оцелелите да се завърнат.

Снимка: bTV

В кибуца един на всеки десет души е убит, а над 30 са отвлечени. Едва ли има непокътната сграда в кварталите на Беери, където преди атаката живеят 1100 души. Къща след къща са опожарени и превърнати в развалини, а днес много от тях остават като трогателни паметници на продължаващата травма.

Кибуцът Беери се намира на около 4 километра от разделителната стена между Израел и Ивицата Газа. За палестинците той е едно от селищата, които са символ на заселническата политика на Израел, с която се окупира земя, предвидена за бъдеща Палестинска държава съгласно подхода за двете държави за решаване на Близкоизточния въпрос.

С изненадващата атака на палестинската терористична групировка „Хамас“ на 7 октомври 2023 г. кибуцът е напълно разрушен и става място на брутални сцени на насилие. В специален доклад на Израел се посочва, че при нападението в кибуца са проникнали 340 бойци на „Хамас“. Убити са 101 цивилни, а 32 души са взети за заложници. Към юли тази година 11 от заложниците все още са в плен.

Снимка: Reuters

Изпълнителният редактор на bTV Петър Нанев и операторът Красимир Първанов са единствените български журналисти, които седмици наред предават от един от най-опасните точки на войната между Израел и „Хамас“.

Снимка: bTV

В своите материали „Оцелелите след клането в кибуц Беери разказват за ужаса“ и „Кръв и миризма на смърт“ специалният ни екип показва жестокостта на „Хамас“ в едно от най-мощно ударените места – Беери.

Влизаме в кибуца със свити сърца от това, което ни очаква. Беери е гробница, но зловеща. С отвратителната миризма на смърт и прясна кръв. Убити са цели семейства, бебета и деца, а десетки цивилни жители се водят изчезнали. Убийствата са извършвани не само с огнестрелно оръжие, а с ножове и брадви. 

Снимка: bTV

Пристъпваме в дом, в който не е останала нито една жива душа. Всички са екзекутирани. Миризмата вътре е като тази в съдебна медицина. Клането е извършено в детската стая, която е и бомбоубежище в повечето израелски къщи.

 

Стаите - бомбоубежища, са конструирани така, че да издържат ракетен обстрел, но не и на огнестрелно оръжие. Именно така бойците на „Хамас“ са успели да влязат.

Снимка: bTV

По пода все още има кръв. Има неща, които не са за показване и разказване. Жилищата са обгорени, разрушени из основи, на улиците има следи от гранати, а куршумите и гилзите са навсякъде.

Снимка: bTV

Зверствата, извършвани в Беери от ранни зори в събота, 7 октомври, са окачествени като най-бруталното избиване на евреи в историята. Зверства, несравними с Холокоста. Битката за Беери продължава над 30 часа. Следите от кръвопролитията шокират света.

Снимка: bTV

След жестоката атака оцелели от клането в кибуц Беери разказват ексклузивно за bTV какво се е случило на 7 октомври. Те са настанени в района около Мъртво море - далеч от шума на самолетите и ракетите.

Припомняме разказите им пред екипа ни в онзи момент:

Юли е оцеляла, криейки се 16 часа в бомбоубежището на дома си. Не знае дали отвлечените ѝ от „Хамас“ родители са все още живи. Но не спира да се надява.

Снимка: bTV

„Искам да им кажа, че ги обичам. И, че със сестрите ми ги чакаме. Имам три сестри. Те са също като мен – силни. Чувстваме, че родителите ми са живи и искаме просто да си дойдат“, казва Юли Бен Ами.

За последно Юли вижда майка си Раз във видео, публикувано от „Хамас“. Тревожи се за здравето ѝ, защото майка ѝ се нуждае от специално лекарство, което да приема. Няма вести и от баща си Охад. Но дъщеря им е сигурна, че съвсем скоро ще бъдат всички заедно.

Саймън Кинг е имал повече късмет. Той и цялото му семейство оцеляват след клането в Беери. Преди да го разбере обаче минава през ада. Един от синовете му е в съседна къща, когато „Хамас“ удря кибуца.

Снимка: bTV

„Той ми пишеше, че го е страх и искаше да отида, за да го спася. Чувам араби да казват „Аллах е велик“ пред вратата на укритието. Стреля се, чувам взривове. Чатехме си със сина ми, докато батерията на телефона ми се изтощи. Всички мислеха, че сме мъртви. А когато излязохме от там, плакахме и се прегръщахме“, разказва Саймън Кинг.

 

Един от въоръжените пазачи на кибуца - Рами Голд, който е и от малкото оцелели разказва пред bTV, че е останал с един-единствен куршум, докато над 200 души от „Хамас“ са настъпвали към него. Той с още 10 души водят сражение с около 150 души от „Хамас“ с часове.

Снимка: bTV

„Те дойдоха с конвои с тежки картечници на пикапите си. Пробиваха си път със стрелба. Имаха ръчни гранати, ракети. Всяка група имаше част от кубица, която трябваше да бъде превзета. Когато дойдох в този район, който виждате тук, беше детска градина и образователен център. Те го използваха за команден пост. 10 души, които са се били срещу тях – всички са били убити", разказва ни Рами.

Рами Голд е 70-годишен ветеран от Октомврийската война. 50 години, след като коалиция на арабските страни, предвождана от Египет и Сирия, напада Израел, той отново взима оръжието, за да защити дома и близките си.

Снимка: bTV

„Отишли са в къщите на хората. Знаели са, че повечето от тях са в бомбоубежищата, заради ракетите. Разбили са вратите, принудили са ги да излязат. Тези, които не са излезли, на тях са им запалили къщите, за да ги принудят да излязат. И когато хората са тръгнали да отварят вратите, за да не се задушат от пушека, терористите са решавали кой от тях да живее и кой да умре", споделя охранителят.

Снимка: bTV

Но това не е всичко, смразяващият разказ продължава:

„Убивали са млади, стари – за всяка къща е различно. Надяваме се някои да са откарани в Ивицата Газа и се надяваме да бъдат още живи. Те простреляха майка, държаща дъщеря си – застреляха я пред детето. Детето умря. Майката се бори за живота си", допълва Рами Голд.

По думите му част от терористите не са имали пушки, използвали са брадви и чукове и са убивали наред.

„Хората в кибуца са стояли в бомбоубежищата 39 часа без вода, без въздух, без храна. За да си представите колко беше зле положението, аз и още един офицер стигнахме до последния си патрон. Двамата по обяд и без армия. Казвам тази история, защото два ангела дойдоха. Двама души – запасни войници. Не знам откъде дойдоха при нас. Дадоха ни муниции и телефон, за да се обадим на семействата си, за да кажем, че сме добре. И ние продължихме да се бием, докато стана тъмно и дойде армията. След това започнахме да събираме хората от бомбоубежищата“, казва още той.

Снимка: Reuters

Рами Голд обяснява, че не знае защо армията се забавя в защитата на пограничните кибуци, но по думите му в онзи момент не е време за отговори.

Девет месеца по-късно Израел признава, че не е успяла да защити кибуца Беери при атаката на „Хамас“ на 7 октомври 2023 г. В специален доклад се посочва, че армията не е била подготвена за сценарий за масово проникване от Ивицата Газа и е липсвала добра координация.

Година след жестоката атака някои от оцелелите са решени да се върнат в Беери, а други вече са го направили. В онази съдбовна сутрин семейството на Авида Бахар се укрива помещение, проектирано да издържа на шрапнели от падащи ракети, но не и на куршуми.

Бойците на „Хамас“ раняват Бахар. Той губи крака си, но оцелява, заедно с дъщеря си Хадар, която също е ранена. Други куршуми обаче убиват съпругата у Дана и сина му Кармел, чиято кръв все още може да се види на вратата на стаята, в която са се укривали.

Снимка: Reuters

„Първо стрелят, второ - палят, а когато скочиш през прозореца - те убиват отвън. Това е системата. И с тежкия дим, който влиза в бомбоубежището, изгарят къщата“, спомня си Бахар в интервю за Ройтерс.

Всичко оттогава насам, казва той, му напомня за отсъствието на близките му. Шест месеца по-късно Бахар се е върнал в Беери, решен да възстанови цялата си общност и да свикне с протезата на крака си.

„Кибуцът се завръща. Кибуцът се е върнал отдавна. Това, което ни остава, е да продължим напред. Нямаме друг избор. Да продължим живота си и да възстановим всичко от нулата. И ние ще го направим. Беери ще бъде изграден наново. Ще разрушим 150 къщи, ще ги смачкаме и ще построим нови“, категоричен е оцелелият мъж.

Сред близо 100-те жители, които досега са се завърнали в кибуца на смъртта, е и Амит Солви, финансов председател на общината и израелски ветеран от арабско-израелската война през 1973 г. Терористите убиват сестра му на 7 октомври.

Снимка: Reuters

Въпреки личната си загуба, той се завръща в къщата си преди три месеца и сега помага за възстановяване на живота в кибуц Беери, който преди това е бил самоиздържаща се земеделска общност.

„Казах на всички хора, че най-доброто възстановяване е да се върнеш у дома. Според мен това е най-доброто емоционално възстановяване“, споделя Солви.

Снимка: Reuters

Той обаче признава, че не всички се чувстват по същия начин и смята, че до 15% от оцелелите жители на Беери може никога да не се завърнат заради травмата и спомените от 7 октомври.