Новите рестрикции на гръцкото правителство в туристическия бранш предизвика недоволството на редица собственици на заведения на остров Миконос. За да ограничат разпространението на COVID-19 в страната от 10 август баровете, кафенетата, клубовете и ресторантите бяха задължени да затварят в полунощ. Мярката важи до до 23 август. 

„Всеки е дошъл в Миконос, за да яде гръцка храна, да се забавлява, да плува в морето. В момента ние се подиграваме с тях. Ние им казваме: „елате в Гърция“, а Гърция е затворена“, заяви собственикът на бар Ставрос Гримплас. 

Гръцкият летен сезон стартира на 13 юни, тогава в страната имаше 3112 потвърдени случая и 183-ма починали заради заразата. В събота общият брой на заразените достигна 6858, като повечето от новите случаи са регистрирани през август. 

През лятото Миконос посреща над два милиона посетители, привлечени от репутацията му на място с активен нощен живот. От бранша са категорични, че тази година броят на туристите ще е много далеч от тези цифри. Освен рестрикциите, круизите не работят, а те осигуряват една трета от посетителите. Хората на острова казват, че хотелите са пълни на около 70% от капацитета си, което е нечувана бройка в сравнение с другите туристически дестинации в Гърция.

За да компенсират ранното затваряне, заведенията отварят по-рано. Собствениците написаха гневно писмо до правителството, в което посочиха, че се превръщат в „зрители на унищожаването на собствения им бизнес“ и поискаха да узнаят данните, които са довели до това решение.

Правителството казва, че няма да се откаже от мерките за ограничаване на епидемията и наистина ги разшири в по-голямата част от страната. От понеделник работното време до полунощ ще важи и за столицата Атина. Има глоби, и дори арести, за нарушаване на правилата. Свещеник беше арестуван в гръцката столица вчера, след като призова вярващите да не носят маски на неделната литургия.