На всички пристигащи от Хърватия, Гърция, Малта и Испания в Италия задължително ще бъде изискван тест за COVID-19, съобщава БТА. Това предвижда нова наредба, в която е записано още, че се забранява влизането на посетители от Колумбия. Мярката ще остане в сила до 7 септември.

„Трябва да действаме все така предпазливо, за да защитим резултатите, получени през последните месеци с цената на лишения за всички", коментира министърът на здравеопазването Роберто Сперанца в комюнике след съвещание с регионалните власти.

Пристигащите с въздушен, морски транспорт или по сухопътен път могат да представят удостоверение за тест, направен не по-рано от три дни преди влизането. Също така те могат да се подложат на бърз тест на място или да се задължат да минат на изследване през следващите два дни, като изчакат дотогава в самоизолация.

Всеки, дори без да е развил симптоми, трябва да извести за връщането си в Италия местните здравни власти.

Освен Колумбия, току-що включена в списъка на рисковите страни, Италия вече затвори преди границите си за пътници от Косово, Сърбия, Черна гора, Босна, Северна Македония и Молдова. Пристигащите от България и Румъния трябва да останат под карантина и медицинско наблюдение.

Не се приемат в Италия и лица, пребивавали през последните две седмици в Армения, Бахрейн, Бангладеш, Бразилия, Чили, Кувейт, Оман, Панама, Перу и Доминиканската република - с изключение на някои постоянно пребиваващи в Италия.

Редица италиански региони наложиха през последните дни едностранни ограничения на пътниците от някои страни, преценени като рискови. Новата правителствена наредба цели да уеднакви тези практики.