Германското правителство планира да удължи мерките за физическа дистанция до 5 юли, тъй като смята, че коронавирусната епидемия ще укори темпото си много бързо при липса на предпазни разпоредби, предаде „Франс прес“. Агенцията се позовава на проект на документ, подготвен от канцлерството. Предстои той да бъде обсъден с властите на германските провинции.

В проекта на документа се предвижда по-специално спазване на дистанцията до най-малко 1,5 метра между хората. До 10 души, или две семейства, ще могат освен това да се събират у дома в затворени помещения или на обществени места, според проекта на документа.

Този проект се появява в момент, в който две източногермански провинции поискаха да вдигнат от 6 юни почти всички рестрикции, което породи безпокойство в останалата част на страната. Проектът на документа се разграничава от тези две провинции, като в него се казва, че дори след 5 юни ще се спазва минимална дистанция от 1,5 метра.

Задължението за носене на маска на някои публични места също ще остане в сила, според проекта на правителството на Ангела Меркел. Доколкото е възможно, частните събирания трябва да са на открито, защото там рискът от зараза е по-малък.

Вирусът все още е тук и без подобни мерки, той ще се разпространи много бързо, се отчита в проекта на документа.

В последните дни Германия регистрира нови огнища на зараза, сред клиентите на ресторант в Лер и сред богомолците в църква в Хесен.

Канцлерът иска да има през юни все още рестрикции, а не обикновени препоръки, от своя страна, обясни германският правителствен говорител Щефен Зайберт.

В Германия има 178 570 случая на зараза, което е с 289 повече в сравнение с вчера. Починалите от Ковид-19 са 8257, което е с 10 повече в сравнение с вчера.

По материал от БТА