Германският съд постанови, че антисемитска скулптура на 700 години може да остане на фасадата на църква в град Витенберг. Решението на магистратите е взето по дело, заведено от член на местната юдейска общност, която иска отстраняването на барелефа, защото е обиден за евреите.

Въпросната скулптура е част от широко разпространен антисемитски мотив в средновековното германска скулптура, наречен „Юдензау“ (еврейска свиня). Композициите на подобни произведения се показват  представители на юдейската религия в обидни пози със свиня, считана за мръсно животно от евреите.

Снимка: Ройтерс

Според съдиите във Висшия регионален съд в Наумбург скулптурата на сегашното си място на 4 метра от земята на фасадата на църквата и в настоящия си контекст няма обиден характер, нито накърнява правата на ищеца.

В официално съобщение църквата „Света Мария“, на която се намира въпросния барелеф, обяснява, че е създала на мястото възпоменателен паметник за евреите, загинали в холокоста, който инкорпорира тази скулптура.

Съдът също отбелязва, че на мястото има информационна табела, която обяснява контекста около въпросния барелефи се дистанцира от антисемитизма като идеология.

Представители на еврейски организации обаче настояват статуята да бъде отстранена и изложена в музей на антисемитизма.