Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер поиска прошка от полския народ за най-кървавия конфликт в човешката история, по време на церемония в полския град Велюн, където паднаха първите бомби след началото на Втората световна война преди 80 години, съобщава „Фокус”.

„Прекланям глава пред жертвите от атаките над Велюн. Прекланям глава пред полските жертви от германската тирания. Искам прошка.“, каза Щайнмайер на полски и на немски език по време на церемонията.

Церемонията започна с минута мълчание в 4:40 ч. сутринта, точният час когато, според оцелелите са паднали първите бомби на германската авиация. Почти едновременно с това, в 4:48 ч. нацистки крайцер обстрелва полски военни складове близо до Гданск. Тези събития полагат началото на Втората световна война, пише БТА.

Полският президент Анджей Дуда напомни, че Втората световна война е започнала с военно престъпление. Нарочно са били бомбардирани мирни граждани в град без армия или военни обекти. Целта е била да се покаже, че войната ще се води безкомпромисно.

Той подчерта, че историята не трябва да бъде забравяна, за да може нищо подобно да не се случва повече където и да е по света.

При бомбардировките на Велун загиват около 1200 души, а първата бомба е хвърлена върху болница, на чийто покрив е имало червен кръст. През Втората световна война загиват 6 млн. полски граждани, включително 3 млн. полски евреи.

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, германската канцлерка Ангела Меркел и много други световни лидери ще присъстват на главните церемонии във Варшава. Президентът на САЩ Доналд Тръмп отмени участието си заради приближаването на урагана „Дориан”.