Населението на Германия застарява. Все повече възрастни германци се нуждаят от специални грижи, а болногледачите и медицинските сестри са твърде малко.

В тази връзка днес в Берлин бе представен проектозакон, чиято цел е да подобри състоянието в болниците и старческите домове.

Министърът на здравеопазването Йенс Шпан настоява да бъдат открити 13 000 нови работни места, а болниците да бъдат санкционирани, ако не назначават достатъчно болногледачи и медицински сестри.

Днес над 30 000 работни позиции в бранша са незаети. Германия се надява да запълни част от свободните позиции с работна ръка от чужбина.

Три милиона – толкова са днес възрастните и болни германци, които се нуждаят от специални грижи. Очаква се през 2030 г. броят им да надвиши 4 милиона, а болногледачите и медицинските сестри са твърде малко.

Работещите в бранша са изложени на огромен стрес. Времето за пациентите е крайно недостатъчно, не само в болниците и старческите домове. Същото е и с пациентите, които болногледачите обгрижват по домовете.

Испанката Роза Лопес от няколко години работи като болногледачка в Берлин. Обича работата си, но среща все повече трудности. На ден обслужва до 30 пациенти. Повечето от тях – самотници.

"Какво да очаква човек на 81? Направо си отписан. Ако нямаш семейство, направо си захвърлен", казва Ото Матес.

Прегледът не продължава дълго, но Роза е длъжна и да документира състоянието на всеки един пациент, а това отнема време. Роза иска да запознае германските политици с трудностите по време на работа и не вярва, че плановете на здравния министър Йенс Шпан ще проработят.

Той възнамерява да назначи още през тази година 8000 нови болногледачи.

"Направо ще си изям шапката, ако успее! Ама не вярвам. Защото болногледачи просто няма. Тепърва трябва да се квалифицират, а това трае години."

Берлин се надява да привлече работна ръка от чужбина. За германците браншът е непривлекателен. Работата е тежка, а заплащането лошо.

В Германия обучението за болногледачи продължава три години. Началната брутна заплата в бранша е около 2000 евро.

Автор: Мария Илчева, Дойче Веле