Германският министър на икономиката и вицеканцлер Зигмар Габриел отхвърли искането на Гърция относно изплащането на репарации за щетите от Втората световна война.

„Вероятността е нулева”, отговори Габриел на въпрос какъв е шансът страната му да плати нещо на Атина. Той добави, че този въпрос е приключен с договор, сключен преди 25 години.

В неделя гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че страната му има „моралното задължение” да изиска обезщетение от Германия за принудителния заем, който Гърция е дала на нацистите по време на войната, както и други репарации за четиригодишната ѝ окупация.

Някои източници в Атина смятат, че става дума за 162 млрд евро, които Германия все още дължи на Гърция.

По време на своята публична изява Габриел каза, че юридическо решение по този въпрос е било взето много отдавна. „Няма смисъл да вървим по този път”, добави той. По-рано днес говорител на финансовото министерство в Берлин съобщи, че германската страна няма какво повече да каже по въпроса.

„Ройтерс” обяснява, че става дума за Договора за окончателно уреждане на отношенията с Германия от септември 1990 г. Той е подписан преди обединението на Германия и е известен още като договорът „Две плюс четири”, защото включва двете германски държави и четирите основни държави от антихитлеристката коалиция.

В текста, одобрен и от други държави, включително Гърция, на практика се слага край на всякакви възможни бъдещи претенции за военни репарации. Неформално този договор е смятан и за окончателен край на Втората световна война, тъй като с него съюзниците се отказват и от правата и претенциите си на германска територия.

През 1960 г. Западна Германия превежда на Атина 115 милиона германски марки в рамките на едно от 12 сделки за компенсиране на пострадали държави и днес Берлин смята, че това е последното обезщетение.

В Атина обаче твърдят, че винаги са гледали на тези пари единствено като на първоначална вноска и че следващите плащания трябвало да се обсъдят след обединението на двете германски държави, което стана през 1990 г.

  • Циклонът, който наводни Гърция, е причина за валежите и в нашата страна
  • Рекорд за туризма в Гърция въпреки кризата в началото на лятото
  • Гърция ще изпълни обещаните реформи след изборите
  • Десницата бележи напредък преди изборите в Гърция
  • 25% от гласовете на предсрочнитe избори в Гърция ще отидат при СИРИЗА
  • Жена ще ръководи Гърция до предсрочните избори
  • Отцепници от СИРИЗА с мандат за правителство в Гърция
  • Гърция е на път да постави рекорд в туризма през 2015 г.
  • Отцепници от СИРИЗА ще правят своя партия
  • Избори в Гърция ще увеличат подкрепата за спасителния план според сътрудник на Юнкер