Македонският президент Георге Иванов не подписа Закона за ратификация на договора с Гърция за името Северна Македония, съобщи МИА, като се позова на съобщение от кабинета на президента.

В мотивите македонският президент посочва, че няма мандат да го подпише.

„Един от стълбовете на моята политика в изборната програма от 2014 г. е, че не приемам промяна на конституцията с цел промяна на конституционното име. Не приемам идеи или предложения, които биха застрашили македонската национална идентичност, специфичността на македонската нация, македонския език и македонския модел на съжителство. На президентските избори 534 910 граждани гласуваха за тази моя изборна програма и ме избраха на президент на Република Македония”, се посочва в мотивите. По думите на Иванов споразумението поставя Република Македония в положение на подчиненост и зависимост от друга държава – от  Република Гърция. 

На 20 юни македонските депутати с 69 гласа „за” и без „против” и въздържали се ратифицираха договора с Гърция, който бе подписан на 17 юни на брега на Преспанското езеро от външните министри на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас.

Според конституцията в случай на вето от президента законът се връща в парламента за прегласуване. Ако бъде одобрен от най-малко 61 депутати, документът се връща при президента и той вече е длъжен да го подпише.

Междувременно македонският премиер Зоран Заев обяви, че ще се оттегли, ако референдумът за името не успее. „Ще се оттегля, ако не успее референдумът в Македония, но съм напълно сигурен, че той ще успее. Очаквам сериозни проценти. 75 – 85 на сто, съгласно процентите на гражданите, които са заявили, че са за ЕС и НАТО”, обяви Заев.