Скопие и Атина подписаха договора за името Северна Македония. Церемонията се състоя в гръцкото село Псарадес на брега на Преспанското езеро.

На нея присъстваха от гръцка страна премиерът Алексис Ципрас и външният министър Никос Кодзиас, а от македонска – министър-председателят Зоран Заев и външният министър Никола Димитров.

Снимка: Reuters
Документа подписаха външните министри Кодзиас и Димитров.

Снимка: EPA/Reuters

Присъстват още специалният пратеник на ООН Матю Нимиц, вицепрезидентът на Европейската комисия и върховния представител на ЕС Федерика Могерини, комисарят на ЕС, отговарящ за разширяването – Йоханес Хан, и представител на генералния секретар на ООН.

Официалните гости пристигнаха на яхтеното пристанище и пеша се отправиха към подиума, където документът беше подписан.

Отново с лодки официалните лица отидоха на македонския бряг – град Отешево, където ще има официален обяд.

Ципрас и Заев се обърнаха към своите народи и заявиха, че моментът е исторически, а най-лошото, което се е случвало между двете държави през последните 27 години вече е зад гърба им. Обявиха нова ера в отношенията между двете държави и обявиха, че това ще е добре за целия Балкански полуостров.

Снощи след тридневни дискусии в гръцкия парламент вотът на недоверие срещу правителството на премиера Алексис Ципрас, внесен от опозиционната „Нова Демокрация”, бе отхвърлен със 153 гласа.

Хиляди гърци протестираха срещу споразумението пред парламента, призовавайки Ципрас да подаде оставка. Полицията използва звукови гранати и сълзотворен газ, за да попречи на демонстрантите да влязат в сградата. 

Протести днес организира и опозицията в Македония.