Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова днес, по време на първото си посещение в Москва от началото на руската инвазия в Украйна, за прекратяване на огъня "възможно най-скоро", предаде Франс прес.

"Това, което живо ни интересува, е да намерим начини да създадем условия за ефикасен диалог, да създадем условия за прекратяване на огъня възможно най-скоро", каза Гутериш преди разговорите си с руския външен министър Сергей Лавров.

Снимка: EPA

Макар ситуацията в Украйна да остава "сложна с различни интерпретации за това, което се случва", е възможно да имаме "сериозен диалог за това как най-добре да работим, за да сведем до минимум страданията на хората", допълни генералният секретар на ООН.

След разговора си с Лавров Гутериш ще се срещне с руския президент Владимир Путин.

След Москва генералният секретар на ООН ще пристигне в Киев, където решението му да посети първо Русия предизвика остри критики, а президентът Володимир Зеленски каза, че не вижда "нито справедливост, нито логика в този избор".

От началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари ООН беше маргинализирана в конфликта, между другото и заради провокираното от тази криза разделение между петте държави членки на Съвета за сигурност, където Русия участва заедно със САЩ, Франция, Великобритания и Китай.