Гръцките власти обявиха днес, че въвеждат допълнителни мерки при влизане през сухопътните граници, включително от България, през всички отворени ГКПП, с изключение на ГКПП "Кулата-Промахон", съобщиха от пресцентъра на МВнР.

По информация на българското посолство в Атина ограниченията ще засегнат ГКПП "Маказа-Нимфеа", който е отворен за преминаване на български граждани с постоянно пребиваване в Гърция, както и за пътуващите по съществени причини.

Новата мярка ще се прилага от 23 ч. на 7 август и предвижда граничният пункт да бъде затворен за преминаване в интервала от 23 ч. до 7 часа. От външното ни министерство обръщат внимание, че влизането при абсолютно наложителни пътувания (служебни, здравни, и др.) се доказва със съответните документи.

От МВнР припомнят също, че от 15 юли 2020 г. българските граждани могат да влизат на територията на Гърция при наличие на отрицателен тест за COVID-19, направен не повече от 72 часа преди влизането на територията на страната на английски език в лицензирана лаборатория и предварително попълнен формуляр за пътуване и получен QR код. Влизането през сухопътната граница в страната от България с цел туризъм е възможно единствено през ГКПП "Кулата-Промахон".