Технологичният гигант „Майкрософт“ е постигнал споразумение за построяване на центрове за съхранение на данни в Гърция. Инвестицията ще бъде най-голямата в 28-годишната история на компанията в южната ни съседка, според президентът на „Майкрософт“ Брад Смит, цитиран от „Блумбърг“.

Обектите ще приютят инфраструктурата за т.нар "облаци" от информация и онлайн приложения, използвани по целия свят.

Снимка: Reuters

„Решението показва доверието в гръцката икономика, гърците и правителството. Това не е нещо, което правим във всяка държава“, допълни той.

Новите дата центрове бяха определени от премиера на Гърция Кириакос Мицотакис като автоматично издигане на страната като дестинация за инвестиции. Според анализатори, цитирани от Мицотакис, инвестицията ще допринесе около 1 милиард долара към икономиката в дългосрочен план.

Технологиите – спасителен пояс за икономиката

Гръцкият брутен вътрешен продукт се сви с 25% заради кризата с външния дълг на страната, която продължи повече от десетилетие след 2009 г., когато светът изпадна във финансовата криза.

Пандемията на коронавируса, която почти спря работата на икономиката, пък доведе до втора вълна на финансови затруднения. Правителството на Мицотакис очаква загуба на още 8,2% от БВП и запазване на първата позицията на най-висока безработица в Европейския съюз.

Прогнозите на държавните анализатори, обаче, са, че именно инвестициите ще помогнат на държавната хазна да се възстанови. Предвижда се техният над 30-процентен ръст да подкрепи икономиката със 7,5% през 2021 г.

Гърция ще се превърне в първата държава в Югоизточна Европа, която ще стопанисва център за данни на „Майкрософт“. Проектът ще създаде около 100 000 работни места, а от американската компания ще започнат тренировъчни програми за бъдещите си работници.

Според гръцкото правителство това ще допринесе за развитието на предприемачеството и ще поощри и други големи компании да инвестират в страната.

„Имаме слънцето, вече имаме и облака“ - така коментира новия проект за облачни услуги за съхранения на информация главният икономически съветник на гръцкия министър-председател Алекс Пателис. „Дигитални номади, технологични компании, асет мениджъри – Гърция ви зове“, допълни той.

Освен дата центрове, „Майкрософт“ работи и по други проекти в южната ни съседка. Един от тях е свързан с древното селище Олимпия и ще използва изкуствен интелект.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!