Технологичният гигант “Майкрософт” инвестира колосалните 1 млрд. долара в проект на Илон Мъск, който цели да репликира човешкия мозък като изкуствен интелект, предадоха световните технологични медии.

Целта на компанията OpenAI на Мъск е да разработи първият AGI или artificial general intelligence – общ изкуствен интелект. Разликата между него и тези ИИ, които вече съществуват, е че този на Мъск ще може да научи и развие множество способности и конгнитивни функции, вместо само един тип. Основната цел на OpenAI е да пресъздаде човешкият мозък и всичките му особености и капацитет в синтетичен вариант.

“Създаването на AGI ще бъде най-важното технологично развитие в историята ни. Потенциалът му е безкраен и ще използваме парите, за да го разработим”, коментира директорът на компанията Сам Алтман.

“Майкрософт” и OpenAI ще си партнират в създаването на технологията на този тип суперкомпютри, които ще използват новия изкуствен интелект.

До момента екипа на Мъск е постигнал огромни успехи, като разработеният от тях ИИ е успял да победи най-добрите играчи на “Дота 2” в света – една от най-трудните стратегически компютърни игри.

Макар и да е част от създателите на OpenAI, Илон Мъск неведнъж е предупреждавал за опасностите, които идват с изкуствения интелект и как неговото разработване е по-опасно и от ядрени оръжия.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!