„НеураЛинк” - собственост на американския предприемач Илон Мъск, обяви, че ще използва чип, за да свърже човешкия мозък с компютър. Компанията е подала официално заявление към американските регулатори. При одобрение ще започне тестове върху хора, пише Би Би Си.

За момента системата е тествана върху маймуна, която, по думите на Мъск, е управлявала компютър с мозъка си. Основният фокус на компанията е върху хора с увреждания, но американският милиардер си представя и „свръхчовешко познание”.

Разработеното устройство действа чрез повече от 3 хил. електрода, закачени на гъвкави нишки – по-тънки от човешки косъм. Веднъж прикачени, могат да следят движението на невроните в мозъка.

Според компанията, предимството на системата е възможността да се фокусира върху конкретни дялове на мозъка. Освен това може да анализира записи, които ще помагат за диагностицирането на пациентите.

От „НеураЛинк” не посочиха как точно се следи мозъчната активност или как системата стимулира мозъчни клетки. „Няма да превземем човешките мозъци. Ще отнеме много време”, обясни Мъск по време на презентацията на устройството.

Въпреки това той обясни, че след време симбиоза между мозъка и изкуствения интелект (Artificial intelligence) е възможна. Според него комбинация между двете би създала „суперинтелект” – нещо подобно на мобилните устройства, само че в главите ни.

Изявлението на Мъск предизвика коментари от други експерти и учени, които изразиха интерес от това до къде ще стигне проучването.

Илон Мъск е известен опортюнистичните си проекти. „Спейс Екс” изследва Марс и планира първия човешки полет до Червената планета. „Боринг Къмпани” пък има за цел да въведе нови технологии в строителството на тунели, а „Хайпърлуп” – да преоткрие пътуването.