Илон Мъск се обяви срещу замърсяването на въздуха от бензинови автомобили. В замяна американският предприемач обеща свободен достъп до патента за електромобила си. 

Преди 5 години Виктор Папазов си купува колата, патентована от Мъск. Тя се движи само на ток, с едно зареждане на батерията изминава около 350 километра. „Всеки може да произведе батерия, но управлението на батерията и черпенето на ток от тази батерия не е никак просто”, обяснява Виктор Папазов.

Скоро това може да се промени. Преди дни Илон Мъск обеща в „Туитър” достъп на всички до патентите на компанията. Целта е борбата с вредните емисии.

Снимка: EPA

„Нашата истинска конкуренция не са електрическите автомобили, които се произвеждат от компании, различни от „Тесла”, а огромният поток от бензинови автомобили, които се изливат от световните фабрики всеки ден” ,каза изпълнителният директор на „Тесла” Илон Мъск.

Подобна стъпка техническият гигант направи и през 2014 г.

Анализаторите виждат в този ход и друго. „Освен че ще спаси климата, да не забравяме, че има и чисто егоистични пазарни подбуди”, коментира Иван Мандаджиев. 

Въпреки това Виктор не е уверен доколко електроавтомобилите могат да станат масови. „Ако започнем да смятаме икономически колко ток ни трябва като еквивалент на петрола, който иначе харчим, тогава сметката става много сериозна. И трудно излиза”, коментира той.

Междувременно Мъск се похвали в „Туитър” с първия тест на новия ракетен двигател на компанията му „Спейс Екс”.