Гърция разшири ограничителните мерки за повече райони от страната, за да спре разпространението на коронавируса, но ги отмени в други, където броят на заразените намалява, предаде Ройтерс.

От утре на островите Калимнос, Кефалония и Тасос, град Ираклион на Крит, Коринт, Немея и Аргос на Пелопонес и солунското предградие Евосмос е обявен локдаун до 1 март, съобщиха гръцките власти.

Това означава затваряне на училища, фризьорски салони и магазини, с изключение на тези за стоки от първа необходимост.

Според здравните власти епидемията не отслабва, а с британския вариант на вируса са заразени над 760 души. Те са обезпокоени от наличието и на южноафриканския вариант в Евосмос.

Броят на хоспитализираните пациенти с коронавирус е нараснал до средно 218 на ден, а заетостта на интензивните отделения в атинските болници е достигнала 83%.

В други райони обаче броят на заразените намалява и властите отмениха ограниченията на островите Санторини и Закинтос, в Спарта и град Агиос Николаос на Крит.

Гърция, която се справяше по-добре от другите европейски страни в началото на пандемията, бе принудена да въведе частичен локдаун през ноември, след като броят на заразените се покачи, заплашвайки да претовари здравната система, разклатена от десетилетната финансова криза.

По-рано този месец правителството обяви пълен локдаун в Атина, за да обуздае скока на случаите на коронавирус.

Днес здравните власти съобщиха за нови 1460 случая на заразени и 28 починали, с което общият брой на инфектираните достигна 177 494, а смъртните случаи станаха 6249.