Посланиците на Франция и Германия в България отправиха призив към политическите лидери на страната да скъсат връзките си с олигархията, на фона многохилядните протести срещу корумпираността на политическия елит, съобщава АФП.

В рядко съвместно изявление на чужди дипломати върху вътрешнополитическата ситуация в България, френският посланик Филип Отие и германския му колега Матиас Хофнер изразяват загрижеността си за състоянието, в което се намира най-бедната страна в ЕС, коментира АФП.

„Принадлежността към Европейския съюз е цивилизационен избор. Моделът на олигархията няма място в него, нито в България, нито където и да е”, се казва в комюникето на двамата посланици.

Правилно управлявана България е в интерес не само на българите, но и на целия ЕС, особено Франция и Германия, които са основни вносители в еврофондовете, получавани от България, подчертават още дипломатите.

Изявлението идва след 24 дни на масови анти-правителствени протести, по време на които хиляди хора се събират всяка вечер по булевардите на София с викове „Мафия” и искания за оставка на подкрепяното от социалистите правителство, припомня агенцията.

Българското общество очевидно е обезпокоено от нахлуването на частни интереси в обществените сфери, изтъкват още посланиците, които настояват върху „необходимостта от назначаване на безспорни кандидатури на публични длъжности, особено в областта на ключови сфери като борбата с корупцията, сигурността търговията и енергетиката.

„Непрозрачни назначения в тези области могат само да са от полза за корупцията и организираната престъпност”, казва още посланиците.

В заключение към материала си, АФП припомня, че България е под механизъм на специално наблюдение от страна на ЕС от присъединяването си през 2007 г. досега, заради бавните съдебни реформи, слабите резултати в областта на борбата с организираната престъпност и неспособността за изкореняване на корупцията.