Французите са шампиони по престой на маса за хранене. Непосредствено след тях се нареждат италианците и испанците.
Това сочи проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Колко време се хранят французите и защо са по-бавни?
2 часа и 13 минути – това е времето, което един французин прекарва средно на маса за един ден, като се изчисляват само обедът и вечерята. Пет минути по-малко на ден – 2 часа и 7 минути си оставят за обед и вечеря италианците и испанците.
За сравнение, според проучването, в дъното на класацията по протяжност на хранене са американците. Те обядват и вечерят за общо 1 час и 2 минути, т.е. повече от два пъти по-бързо от французите.
Българите не участват в проучването на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.
Обяснението на гастрономите във Франция
Първо – менюто е т.нар. диахронично, т.е. ястията се сервират последователно, за разлика от синхроничното меню, при което всичко се слага на масата и така престоят за хранене се съкращава. Оказва се, че дори французите, които спешно трябва да се върнат на работното си място след обед, си поръчват средно поне две ястия между салата, основно и десерт.
Второ - за французите храната е централен и основополагащ елемент в социалния им живот. Оказва се, че ако са яли нещо на крак и не се сядали на маса с някой друг, французите изобщо не броят това за хранене.
Трето - обедът в 13 ч. е неотменно правило за половината французи, а към този час едва 18% от британците са седнали на масата.