Върнаха в България 73-мата български граждани, задържани в продължение на 3 дни на парижкото летище „Шарл де Гол“. 

Сънародниците ни са върнати с аргумента, че нарушават закона за извънредното положение. От името на задържаните е подадена жалба във френски административен съд.

Не е било възможно обаче съдът да заседава незабавно днес. Но дори и това не би предотвратило връщането им. Конкретният аргумент е, че в случая не става въпрос за „принудително извеждане“ от страната, а за връщане към първоначалния пункт на излитане и не е задължително заседание на съда.

На българските работници не са наложени глоби и не им се забранява следващо влизане на френска територия.
Законът за извънредното положение във Франция позволява влизането на френска територия само за чужденци, които имат постоянно жителство в страната.

Граничните власти изискват специална декларация, че отговарят на определени изисквания:

– Граждани на ЕС с достъп до Франция
– Лица с постоянно местожителство
– Транзитно преминаващи лица
– Медицински работници, свързани с КОВИД-19
– Превозвачи на стоки, включително моряци
– Екипажи, които се завръщат към основната си дестинация
– Представители на дипломатически мисии
– Гранични слижители
– Лица с френска националност и семействата им

Така на 5 май българските сезонни работници се оказват неправомерно на френска територия. Санкции обаче не са предвидени. Ако след края на карантината, договорите на сънародниците ни са валидни, те биха могли да влязат отново във Франция, за да работят.

„Препоръката  ни е всички български граждани, които тръгват към държави в ЕС, предварително да се информират за условията за влизане в страната. За всяка държава поотделно, тъй като в момента всяка държава поставя различни условия и изисквания за влизане на чужденци на своя територия. И то да се информират от официални източници“, Милена Узунова, консул на България в Париж.

Българското посолство в Париж предостави маски и ръкавици на 73-мата български сезонни работници, преди те да бъдат качени на първия възможен полет от Париж за София.

По-голямата част от сънародниците ни са имали сезонни трудови договори, т.е. несъвместими със закона за извънредното положение. Но според информация на bTV някои от тях са имали сезонни договори, изтекли още миналата година.