Новият филм "Една секунда" на режисьора Чжан Имоу, чието действие се развива по време на Културната революция в Китай, беше изтеглен от конкурсната програма на Берлинале, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Поради технически трудности в постпродукцията "Една секунда" на Чжан Имоу за съжаление няма да бъде показан на 15 февруари в конкурсната програма на Берлинале," обявиха организаторите. Така броят на филмите в надпреварата за "Златна мечка" намалява от 17 на 16. 

Лентата разказва за затворник, който бяга от трудов лагер, за да гледа филм.

Вместо световната предприемиера на "Една секунда", фестивалът ще покаже друг филм на режисьора.

Чжан Имоу е емблематичен китайски режисьор. Той печели "Златна мечка" през 1988 г. с филма "Червено сорго".

Друг китайски филм също отпадна от надпреварата в паралелната секция "Поколение" на Берлинале. Четирите прожекции на "По-добри дни" на режисьора Дерек Куок-чън Цън бяха отменени миналата седмица. Във филма се разказва за китайската младеж.

Медиите, интернет и киното в Китай са подложени на строга цензура, която се засили след идването на власт на Си Цзинпин през 2012 г. Сериал с действие, което се развива по времето на Китайската империя и героинята се издига до високите етажи на властта, като става любовница, например беше свален от малкия екран, тъй като управляващите дават предимство на творби, които изтъкват комунистическите ценности. 

Филмът "Приятен ден" на Лю Цзян, в който се критикува капитализмът в съвременен Китай, участва през 2017 г. в Берлинале, но няколко месеца по-късно беше изтеглен от програмата на фестивала за анимационно кино в Анеси. Причината беше отказ на китайските власти да разрешат неговата прожекция.

 От 2016 г. в Китай има закон за забрана на филми, чието съдържание се счита за уронващо "достойнството, престижа и интереса" на страната. 

Използвани са материали на БТА