Филип Димитров е посланик на България в САЩ по време на атаките на 11 септември. Оказва се в Ню Йорк заради работата на ООН.

Споделя, че това, което му е направило впечатление е реакцията на хората, които се евакуират,  след като самолетите са се разбили в Световният търговски център:  „Нямаше паника, нямаше истерия, нямаше обвинения, че не са били опазени, те съзнаваха, че нямаше време за хленчене“.

Телефоните с блокирани след атаките и „първата информация  за тях дойде чрез журналистическите предавания“ в България, спомня си Димитров.

Според него „евтини коментари“ са всички изказвания, че войната в Афганистан е била безсмислена и скъпа или че атаките са насочени само срещу „американците, защото са силни и лоши“.

"Всички тези приказки са много елементарни разсъждения", казва българският дипломат и политик.

Снимка: btvnovinite.bg

„Реалният живот не търпи такива коментари“, смята Димитров и добавя, че това, което е научил западният свят от атаките на 11 септември е, че на нашата цивилизация „алтернатива има, ако се защитава нещо, то не е защото няма алтернатива, а защото има стойност“.

„Целият западен свят е разделен, което е резултат от търсенето на нови дефиниции кое е важно за нас. Изглежда, че това води до търсене на нови граници за преодоляване, което е много благородно, но понякога води до смешното и абсурдното“, казва Димитров.