Разрушенията в Ню Йорк на 11 септември 2001 г. са неочаквани дори за самите организатори и вдъхновители. Това е „Ал Кайда" – мюсюлмани сунити, изповядващи крайно радикална салафистка идеология. Организацията е създадена Саудитска Арабия от Осама бин Ладен през 1988 г., с идеята за налагане на ислямски халифат в мюсюлмански държави.

Най-важната й цел, превърнала се в знаме на ислямистите по целия свят, е джихад срещу ценностите на западната цивилизация, срещу евреите, завладели Ерусалим и срещу подкрепящите ги Съединени щати.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

„Това унижение и безверие, което взема връх и се просмуква в земята на исляма може да бъде победено само с джихад, куршуми и самоубийствени нападения. Това, което е важно, е силното послание, което вълната от взривове изпрати към Белия дом и целия американски народ“, заявява бин Ладен.

Внимателно планиран удар

Извършителите на атаката от 9/11 са 19 млади мюсюлмани от различни страни. Повечето саудитци, но и от Йемен, Тунис. Координаторът на групата Мохамад Ата е египтянин, инженер по образование.

В месеците преди нападенията завършват курсове за професионални пилоти. В сутрешните часове на 11 септември овладяват 4 самолета и ги насочват към набелязаните цели.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В този час президентът Джордж Буш разговаря с деца в училище във Флорида. Научава за първия инцидент само 4 минути по-късно. При второто нападение сътрудниците му и самият президент вече са наясно - Америка е атакувана.

„Днес се случи национална трагедия. Съединените щати ще издирят и ще накажат отговорните за този подли терористични актове. Вече сме взели всички необходими мерки да гарантираме сигурността на американския народ“, заявява държавният глава.

Атаките заварват Америка неподготвена, въпреки серията атентати на „ал-Кайда“ срещу американски цели по света през предходните години.

„Има документ, изпратен до президента, с дата 6 август 2001 г., в който пише буквално следното: „Осама бин Ладен планира атака в Съединените щати". Формулирано е абсолютно ясно. Документът беше разсекретен почти изцяло и показва, че правителството е имало предварителна информация за потенциална опасност от страна на Бин Ладен. А това се различава от изнесените първоначални данни“, отбелязва директорът по изследванията в Архива за национална сигурност във Вашингтон Малкълм Бърн.

Америка отвръща на удара

Джордж Буш изпълнява заканата си и още на 7 октомври първите ракети се изсипват над Кабул и обектите на „Ал Кайда“ в Афганистан. Там на власт са талибаните, от 1996 г. са базирани лагерите на терористичната организация и лидерът й Осама бин Ладен.

До края на годината се сформира и коалиция от 48 държави, с обща численост на контингента до 133 000 души. Но още в началото войната се очертава да бъде трудна.

Снимка: БГНЕС

„В много отношения, това  е територия, която ние не познаваме. Там не е имало устойчиво присъствие на международни части. Талибаните изглежда са увеличили чувствително способността си да се съпротивляват както от гледна тактическа гледна точка, така и от гледна точна на попълненията от хора“, посочва говорителят на НАТО Джеймс Алатурай.

Месец след атентатите е гласуван Патриотичният акт – закон, който дава права на президента да предприема действия на чужда територия за предотвратяване на тероризма.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Не закъснява и следващата война – през март 2003 г. Съединените щати и водената от тях коалиция нападат Ирак. Аргументите за химическа и ядрена заплаха са изфабрикувани, но Америка постига целта си да свали режима на Саддам Хюсейн.

Намериха го. И?

След повече от десетилетие преследване в пещерите на непристъпните планини Тора-Бора, Осама бин Ладен е открит в съседен Пакистан, където беше живял в частно имение през последните 8 години с две от жените си.

Снимка: БГНЕС

„Тази вечер мога да съобщя на американския народ и на света, че Съединените щати проведоха операция по ликвидирането на Осама бин Ладен, лидерът на „Ал Кайда“, отговорен за убийството на хиляди невинни мъже, жени и деца“, обявява новината тогавашният американски президент Барак Обама.

Войната в Афганистан струваше живота на 3576 бойци на западната коалиция, от които 2420 американски. Загинаха и над 70 000 войници на правителствената армия, както и още толкова талибани и челнове на „Ал Кайда“.