Технологичната компания „Фейсбук“ блокира временно профила на венецуелския президент Николас Мадуро, защото рекламирал чудодеен лек срещу COVID-19, за който няма данни да лекува заболяването, пише Ройтерс.

През януари Мадуро описа медикаментът „Карвативир“ като „лекарство чудо“, което неутрализира коронавируса без никакви странични ефекти – твърдение, което не е подкрепено от науката. „Карвативир“ е орален разтвор от мащерка.

От „Фейсбук“ свалиха видеоклип, в който Мадуро рекламира лекарството, защото нарушава политиката им за фалшиви новини.

„Ние спазваме препоръките на СЗО, според които към момента няма медикамент, който да е доказан при лечението и превенцията на COVID-19“, заявиха от компанията за Ройтерс. „Заради продължаващото нарушаване на правилата ни, спираме временно страницата за 30 дни“, допълват от „Фейсбук“.

За момента забраната не се отнася за платформата „Инстаграм“, която също е собственост на „Фейсбук“.

Мадуро нарича „Карвативир“-а „чудодейните капки“ на д-р Хосе Грегорио Ернандез – лекар от 19 век, който е обявен за блажен от Католическата църква.

Официалните числа за коронавируса във Венецуела показват, че до момента са регистрирани 154 905 случая на болестта, а 1543 са починали. Според опозицията на Мадуро това са силно занижени данни главно заради ограниченото тестване на болни.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!